Općina Centar izdvaja novac
0

FOTO / 500.000 iz budžeta za rušenje objekta u Nahorevskoj

Piše: E. G.
Kolegij Općinskog vijeća Centar Sarajevo u ponedjeljak je održao sjednicu na kojoj su učestvovali i resorni ministri Kantona Sarajevo, kao i direktor Uprave za inspekcijske poslove KS, a glavna tema je bila rušenje bespravnog objekta u Nahorevskoj do broja 5, investitora Bedre Hasanovića.
Kolegij OV Centar (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Kolegij OV Centar (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Radi se o objektu na 12 etaža koji direktno ugrožava sigurnost građana, s obzirom da se nalazi na dionici prstena visokog pritiska, odnosno na distributivnoj cijevi za plin pod pritiskom od osam bari i servisnim priključcima te regulacionoj stanici.

Inspektori iz Općine Centar su tri puta naložili obustavu bespravne gradnje, ali se investitor oglušio. Protiv Hasanovića je podnesena i krivična prijava 27. juna, ali je u julu gradnja nastavljena, da bi radovi konačno bili obustavljeni 10. avgusta kada se u cijeli slučaj umiješalo Tužilaštvo i policija KS.

"Općinsko vijeće, kao i organi uprave su bili potpuno jedinstveni u ovom slučaju. Željeli smo samo zaustaviti bespravnu gradnju koja ugrožava građane i tom prilikom nas nije zanimala stranačka niti bilo koja druga pripadnost investitora (Bedro Hasanović je član Saveza za bolju budućnost BiH i bio je kandidat za Skupštinu KS na prošlim izborima, op. a.)", rekao je Slaven Kovačević, predsjedavajući OV Centar.

Kolegij OV Centar (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Kolegij OV Centar (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Kovačević je rekao i to da je Kolegij OV donio zaključak da se iz budžeta treba izdvojiti 500.000 KM za potrebe rušenja ovog objekta, što bi Općina kasnije naplatila sudskim putem od investitora.

"Investitor se žalio drugostepenom organu, odnosno resornom kantonalnom ministarstvu, te je naveo da Općina Centar nije nadležna za ovaj slučaj, ali je njegova žalba odbijena. OV izražava punu podršku općinskim službama u ovom i ostalim slučajevima bespravne gradnje", rekao je Kovačević.

Iz Centra pozivaju sve općine, Grad Sarajevo i kantonalna resorna ministarstva da se formira interdisciplinarna radna komisija koja bi imala za cilj da doprinese sprječavanju bespravne gradnje. S obzirom da su predstavnici kantonalnih institucija danas izbjegli pitanja novinara, odnosno nisu se pojavili na pres konferenciji, ostaje da se vidi koliko će uopće biti ozbiljna realizacija ove inicijative.

Bespravni objekat u Nahorevskoj (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Bespravni objekat u Nahorevskoj (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Željko Varunek, sekretar Općinskog organa uprave ističe da se ništa neće postići s tim ako se sve zaustavi na ovom objektu. Varunek kaže da je potrebno i izmijeniti određene zastarjele propise, kao i da sve relevantne institucije moraju biti uvezanije kako bi se spriječila bespravna gradnja.

"Nažalost ovo nije jedini objekat koji je bespravno izgrađen. Jedan takav je i objekat bivšeg dekana Pravnog fakulteta (Fuad Saltaga op. a.) koji nema uopće dozvole, a eno ga stoji godinama. Treba se postaviti pitanje i Vodovodu, Elektroprivredi, Telecomu i ostalima, kako su i na osnovu čega dozvolili priključke bespravnim objektima", kaže Varunek, te dodaje da se nije radilo o izgradnji na gasnim instalacijama, ni ova gradnja ne bi bila zaustavljena.

U Općini Centar ističu i to da trenutno nema opasnosti od klizišta na ovom području zbog izgradnje objekta kod Nahorevske 5, ali da se za svaki slučaj crpi voda iz gradilišta.

"U slučaju da bude nekih većih padavina, ne znamo šta se može desiti", kaže Varunek.