BiH
20

"50 nijansi bh. politike": Političke partije jednakopravnost ne smatraju prioritetom

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Podaci o tome koliko žene uspijevaju na izborima, svake su izborne godine sve gori. Kako jača demokracija, uloga žene je sve više minorna.

Zaključak je to iz publikacije koja se bavi pitanjem rodne ravnopravnosti unutar najjačih političkih partija u BiH, a nastala je analizom dokumenata i praksi tih partija koje su na vlast došle nakon općih izbora 2014. godine.

Direktorica Udruženja Infohouse Dženana Alađuz kazala je na pres-konferenciji da političke partije postave 40 posto žena na kandidatske liste da bi ispoštovali zakon, ali da to u realnosti izgleda mnogo drugačije.

Ističe da tako nakon posljednjih općih izbora u PSBiH mandate obnaša deset žena od 57 zastupnika. U Federalnom parlamentu su 32 žene od 152 zastupnika, u zakonodavnim tijelima RS-a 24 žene imaju mandate od 111 zastupnika, a od 140 općina, samo pet ima načelnice.

"Takve stvari nam pokazuju da političke stranke, baveći se drugim stvarima koje svakako jesu prioritet u društvu poput našeg, jednakopravnost još ne smatraju prioritetnim", kazala je.

Zato su, kako je istaknula Alađuz, radili zajedno s predstavnicima sedam od ukupno osam političkih partija (SDPBiH nije sudjelovao). U decembru će dostaviti mapu ravnopravnosti za svaku od tih partija, a ostavljeno im je sedam mjeseci (koliko ima vremena do predaje kandidacijskih lista za lokalne izbore) da pokušaju stanje popraviti.

Vinka Berjan je predstavnica Srpske demokratske stranke, a u političkoj karijeri prošla je sve nivoe vlasti. Smatra da su žene jednako sposobne u raznim oblastima, od porodice do države, a žene koje se nađu na mjestima odlučivanja u izvršnoj, zakonodavnoj vlasti ponašanjem i radom pokažu da su sposobne kao i muškarci.

Direktorica Fondacije Cure Jadranka Miličević ističe da se o uzrocima male zastupljenosti žena u političkim partijama na mjestima odlučivanja treba razgovarati tokom cijele godine, ne samo uoči izbora.

"Mi imamo zakon o ravnopravnosti spolova, ali još nijedna tužba nije podnesena protiv političkih partija (izuzev grupe nevladinih organizacija) jer nijedan član tog zakona nije ispoštovan", kazala je.

Nakon dugogodišnjeg iskustva rada na terenu sa žaljenjem je konstatirala da su nezaposlenost, rodbinske i druge vrste veza glavni motivi zbog kojeg se žene i učlanjuju u političke partije. Tek na trećem mjestu je njihova želja da doprinesu poboljšanju trenutnog stanja u državi kojim nisu zadovoljne.

Publikacija šaljivo nazvana "50 nijansi (sive) u bh. politici“ realizirana je u okviru projekta "Ravnopravnost nije samo ženska stvar", koju Udruženje Infohouse realizira uz finansijsku podršku Fondacije "Heinrich Boll".