BiH
0

50.000 KM za nabavku opreme FUCZ od Općine Novi Grad Sarajevo

Klix.ba
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak potpisali su sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti zaštite i spašavanja i nabavci opreme koja će se koristiti u operacijama deminiranja Golog brda, na lokalitetu gdje će se graditi memorijalni kompleks Žuč, kao i u drugim aktivnostima zaštite i spašavanja.

Kako je ovom prilikom kazao direktor Solak, FUCZ bavi se deminiranjem i uklanjanjem NUS-a, a na području općine Novi Grad u zadnje vrijeme našli su nekoliko aviobombi.

"Ne prođe ni pola godine, a da se na lokacijama gdje se izvode veći radovi ne pronađe zaostala bomba. Mi prije svega pokušavamo da zaštitimo naše građane, da te bombe uklonimo na najsigurniji način. Sa deminiranjem oko 16.330 kvadratnih metara prostora na Golom brdu, gdje se vrše pripreme za izgradnju budućeg Memorijalnog centra, počet ćemo čim prođu zimski uslovi. Nadam se da ćemo te radove uspjeti privesti kraju već na proljeće", rekao je Solak, ističući da će sredstva Općine Novi Grad Sarajevo u iznosu od 50.000 KM iskoristiti za nabavku GPS opreme, koja će im pomoći u snalaženju na terenu, utvrđivanju minskih polja, te utvrđivanje datih lokacija i pojedinih minsko eksplozivnih sredstava.

"Uloga Općine Novi Grad Sarajevo je da u koordinaciji zajedno sa izvođačem radova BH MAC-om regionalnim uredom Sarajevo, prati komletan proces deminiranja, koji je za nas vrlo bitan, posebno zbog budućih planova kada je u pitanju izgradnja spomeničkog kompleksa Žuč", rekao je v.d. pomoćnika načelnika Općine Novi Grad za Civilnu zaštitu Fahrudin Kazazić.

Dodao je da se ne radi o jedinom zajedničkom projektu Općine Novi Grad Sarajevo i Federalne uprave Civilne zaštite, jer kroz ovaj sporazum želimo i dalje raditi na deminiranju i na drugim kontaminiranim površinama, posebno poljoprivrednim, tamo gdje se vraćaju povratnici, ili gdje imamo veliku zainteresiranost privrednih i drugih subjekata.

"FUCZ je jedina organizovana 'sila' pored policijske, na koju ova lokalna zajednica, prilikom prirodnih i drugih nesreća može računati, i uvijek računa", naglasio je Kazazić.