Grad Sarajevo
0

50.000 KM za nabavku jednoobraznih korpi za otpatke

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac posjetila je danas KJKP "Rad" i s direktorom Selimom Babićem potpisala Sporazum o nastavku realizacije projekta nabavke i postavljanja jednoobraznih korpi za otpatke na području Sarajeva.

Grad je s KJKP "Rad" u maju zaključio Sporazum za nabavku korpi za sitne otpatke za područje općine Novi Grad, koja nije bila obuhvaćena nabavkom 2007., a za što je izdvojeno 20.000 KM.

Predmet današnjeg Sporazuma je nastavak realizacije projekta i nabavka jednoobraznih korpi za područje sve četiri gradske općine, za šta je rebalansom budžeta izdvojeno dodatnih 30.000 KM, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Grada Sarajeva.

Ukupni iznosi koje je Grad izdvojio u 2008. godini su 50.000 KM.

Ovim novcem nabavljeno je 109 korpi za sitni otpad, koje se svojim dizajnom uklapaju u ambijent pješačkih zona.

"Ovo je značajan projekt koji Grad već nekoliko godina realizuje s preduzećem "Rad", a današnjim potpisivanjem Sporazuma osiguravamo da korpe za otpatke dobiju i ona područja grada u kojima su nedostajale. To je bila i želja građana Sarajeva koji su raznim anketama ukazivali na neophodnost većeg broja korpi za otpatke u gradu", kazala je gradonačelnica Borovac.

Direktor Babić je istakao da još postoji problem s vandalima koji uništavaju ove korpe, ali da u odnosu na raniji period postoje pomaci u podizanju svijesti da se one čuvaju.

Projekt nabavke jednoobraznih i prepoznatljivih korpi za sitne otpatke radi estetskog uređenja grada, podizanje nivoa javne higijene i odgovornijeg odnosa prema okolini pokrenut je 2007., a nastavljen i u 2008.

KJKP "Rad" preuzelo je obavezu provođenja postupka javne nabavke, postavljanja te održavanja korpi.

Lokacije na kojima će biti postavljene sve korpe za otpatke KJKP "Rad" će usaglasiti s općinama.

I ove godine projekt je podržala Općina Novo Sarajevo, koja je za nabavku novih korpi izdvojila 20.000, ali i Općina Vogošća s 15.000 KM.