Izmjene penzionog zakona
0

40.000 penzionera u RS primaće manje penzije

SRNA
Savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milena Majstorović rekla je da će oko 40 000 penzionera koji su ostvarili neko privilegovano pravo, u skladu sa Izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, dobiti umanjenu februarsku penziju.

"Procenat penzije biće određen samo za ukupno ostvaren staž bez prava na vještačko uvećanje da bi dostigli 40 godina radnog staža", naglasila je Majstorovićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je pojasnila da se penzija u skladu sa Izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju određuje tako da se na penzijski osnov dodaje procenat penzije zavisno od staža, te da se za puni staž od 40 godina dodaje 75 odsto penzijskog osnova.

"Penzije se neće umanjivati za više od 32 000 penzionera koji su korisnici starosne penzije i borci od prve do pete kategorije ili NOR-a, jer su oni ostvarili ukupan penzijski staž od 40 godina", rekla je Majstorovićeva.

Ona je dodala da se izmjene neće odnositi na korisnike porodičnih penzija, gdje je smrt osiguranika nastupila kao posljedica povrede na radu ili profesionalne bolesti, te korisnike porodičnih penzija po osnovu smrti pripadnika oružanih snaga RS čija je smrt nastupila usljed obavljanja vojne dužnosti.

Prema njenim riječima, u RS trenutno živi više od 220 000 penzionera, dok se samo u prošloj godini taj broj uvećao za 10 000, a od svih tih penzionera jedan veći broj koristi privilegovana prava što im omogućava da ostvare visinu penzije u znatno povoljnijem iznosu nego po opštim propisima.

"Takva zakonska rješenja djelovala su stimulativno na određene kategorije ljudi koji su željeli da što prije odu u penziju i počnu da koriste ta prava", pojasnila je Majstorovićeva.

Ona je istakla da je od ukupno 220 000 penzionera njih samo 15 366 ili sedam odsto ostvarilo puni staž osiguranja, što znači da je radilo 40 godina, a 35 000 ili 16,8 odsto ostvarilo je penzijski staž u kome je, osim radnog staža, uračunat i privilegovan staž.

"To pokazuje da je u sadašnjem sistemu penzijskog osiguranja najmanje onih koji su radili puni penzijski staž. Izmjenama zakona garantovani osnov ukinut je za borce šeste i sedme kategorije, a ostao je za borce od prve do pete kategorije", pojasnila je Majstorovićeva.

Ona je dodala da će svakome biti penzija određena u procentu prema njegovom ostvarenom ukupnom penzijskom stažu, bez prava na uvećanje penzije za to što neko nema ostavren puni penzijski staž.

"Veliki problem predstavlja i što se broj radnika i penzionera u RS polako izjednačava", naglasila je Majstorovićeva.

Prosječna penzija u RS iznosi 320 KM, prosječna penzija onih koji su je ostvarili sa punim radnim stažom iznosi 440 KM, a najniža 160 KM.

Izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju stupile su na snagu 1. februara, tako da će već februarska penzija čija se isplata očekuje oko 10. marta biti umanjena.