Kanton Sarajevo
0

40.000 KM za projekte iz ekologije

FENA
Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Abid Jusić održao je danas radni sastanak s predstavnicima ekoloških udruženja koja djeluju na području Kantona Sarajevo, a čiji će projekti putem javnog poziva dobiti finansijsku podršku iz budžeta Kantona Sarajevo za 2008. godinu.

Radi se o osam udruženja koja će dobiti finansijsku podršku za projekte iz ekologije. Za ovu namjenu iz budžeta KS-a je izdvojeno 40.000 KM.

Za Udruženje "Fondeko“ odobreno je 7.000 za Projekt: Izdavanje naučno-popularne revije o prirodi, čovjeku i ekologiji "Fondeko-Svijet“, Udruženje "Green art“ - 6.500 (Projekt: "Oni bojama signaliziraju“), Udruženje: Pokret gorana Sarajevo - 6.000 (Projekt: "Školsko dvorište u funkciji razvoja ekološke svijesti kod mladih“), Udruženje "Behart“ Sarajevo - 5.000 (Projekt: "Ptici ću vratiti pjesmu“) i Udruženje: Planinarski savez Kantona Sarajevo - 4.500 KM (Projekt: "Vratimo Trebević Sarajlijama“).

Po 4.000 KM odobreno je za Orintološkom društvu "Naše ptice“ Sarajevo (Projekt: "Prijatelj ptica“) i Udruženje "Yeti“ (Projekt: "Mala škola ekologije o zaštićenim područjima Kantona Sarajevo“) te 3.000 KM za Udruženje PSD "Lisin“ (Projekt: "Čist i zdrav okoliš“).

Na javni poziv objavljen 22. i 23. aprila neprofitnim organizacijama i udruženjima iz oblasti zaštite okoliša u Kantonu Sarajevo, prijavljeno je 36 projekata, a Komisija za ocjenu i odabir projekata iz oblasti zaštite okoliša je izabrala osam najboljih.

Predstavnici udruženja zahvalili su Ministarstvu na finansijskoj podršci naglasivši da je potrebno raditi na projektima koji imaju za cilj podizanje svijesti o ekologiji i očuvanju naše prirode i planina.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a Abid Jusić je pohvalio svaki oblik saradnje vladinog i nevladinog sektora u oblasti zaštite okoliša, izrazivši nadu da će Kanton Sarajevo iduće godine s više sredstava podržati ovakve projekte.