BiH
8

360.000 bh. izbjeglica u Njemačkoj razlog su dobrih odnosa dvije zemlje

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ambasadorica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Maria Urlike Knotz apelirala je na odgovorne političare u BiH da što prije pronađu načine za implementaciju presude Suda da ljudska prava iz Strazbura u predmetu "Sejdić i Finci" da bi stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.

Ambasadorica Knotz je u razgovoru za Agenciju FENA, osim političkih prilika u BiH, govorila o uspješnoj saradnji između Njemačke i BiH u svim segmentima kako u oblasti kulture i obrazovanja, tako i u oblasti ekonomskih pitanja.

"Ako pogledamo oblast kulture na tom polju jako je dobra saradnja putem Goethe-instituta, ali i u kontekstu usavršavanja njemačkog jezika u srednjim školama u BiH. Interes za njemački jezik je veliki i činimo sve što možemo da zadovoljimo potrebe za znanjem njemačkoga jezika u BiH", kazala je Knotz.

Općenito odnosi između dvije zemlje su izuzetno dobri, potvrdila je ambasadorica, posebno između naroda, a razlog za to je veliki broj gastarbajtera koji su prije rata odlazili u Njemačku te oko 360.000 izbjeglica i raseljenih osoba koje su našle svoj dom nakon rata u Njemačkoj.

Ovo potvrđuje i činjenica da sada ima veliki broj partnerstava između gradova u BiH i Njemačkoj, kaže Knotz.

"Ako bih napravila usporedbu s drugim zemljama u regiji onda je vidljiva činjenica da BiH i Njemačka imaju partnerstva koja dobro funkcioniraju među gradovima dviju zemalja", ističe Knotz.

Govoreći o oblasti privredi, ambasadorica Knotz je kazala da je Njemačka, poslije Hrvatske, najveći i najvažniji partner za vanjsku trgovinu s BiH, a primjetan je i veliki broj njemačkih investicija u BiH dok je u isto vrijeme otpočela realizacija novih projekata.

Istakla je da BiH nije siromašna nego zemlja koja ima veliki ekonomski potencijal, a najveće poteškoće s kojima se susreću investitori iz Njemačke tiču se administrativnog dijela posla.

"Mnogo je angažiranih općinskih načelnika i gradonačelnika u BiH i oni se trude da dođe do privrednog poticaja njemačkih investitora njihovim zajednicama. Kada njemački investitori prevaziđu administrativne poteškoće uglavnom su zadovoljni saradnjom i to posebno radnicima koji su veoma obrazovani i predstavljaju kvalitetnu i vrijednu radnu snagu", potcrtala je Knotz.

Kada je u pitanju pružanje pomoći u ekonomskom smislu kontinuirano se potpisuju protokoli o saradnji s određenim ustanovama i mjestima, a interesovanje Njemačke trenutno je usmjereno na oblast energije.

"Također, želimo pružiti podršku malim i srednjim preduzećima, a veoma važna oblast na kojoj radimo jest regionalni ekonomski razvoj kao i razvoj komunalne privrede na lokalnom nivou", pojasnila je ambasadorica Knotz.

Kazala je i da se sveukupna saradnju dviju zemalja odvija u kontekstu približavanja BiH Evropskoj uniji.