Županja
0

36 junica iz Češke ušlo u BiH

FENA
Kamion sa 36 steonih junica iz Češke, namijenjenih bosansko-hercegovačkom kupcu, a koje su dva dana provele u kamionu na graničnom prijelazu Županja-Orašje (BiH) zbog nedostatne dokumentacije, prešao je sinoć hrvatsko-bosansko-hercegovačku granicu, potvrdio je Luka Oman, predsjednik Udruge Prijatelja životinja.

Ulazak stoke u BiH bio je zapriječen jer tamošnja veterinarska inspekcija smatra da nedostaje sva potrebna dokumentacija za uvoz junica.

Prema riječima Luke Omana, junice su smještene u karantenu u mjestu Donji Žabari, u bosanskoj Posavini, u kojoj će provesti 24 sata prije nego nastave put do Sarajeva, koje im je krajnje odredište.

"Te jadne životinje provele su na nogama u kamionu 70 sati što je nedopustivo. Nezadovoljni smo jer nam nisu dozvolili da budemo nazočni istovaru te vjerujemo kako junice i sada trpe strašne muke", rekao je, uz ostalo Oman Hini.

"Hrvatska bi trebala u potpunosti zabraniti tranzit životinja preko svog teritorija dok bi granični prijelazi trebali biti osposobljeni za rješavanje ovakvih situacija", smatra Oman.

Ulazak 36 junica u BiH nije dozvolila bosanskohercegovačka veterinarska inspekcija zbog nepotpune prijevozničke dokumentacije. Prema riječima Luke Omana taj će se problem, po svemu sudeći, rješavati tijekom karantene u koju su smještene iscrpljene junice.