BiH
661

35 godina od smrti Josipa Broza Tita

Piše: Er. M.
Foto: EPA
(Foto: AFP)
Danas se navršava 35 godina od smrti Josipa Broza Tita, doživotnog predsjednika bivše Socijalističke federativne republike Jugoslavije (SFRJ). Očekuje se da će veliki broj njegovih poštovalaca, prvenstveno iz Srbije, BiH, Hrvatske, Slovenije i Makedonije, danas posjetiti Kuću cvijeća i odati mu počast.

Tito je preminuo 4. maja 1980. godine u bolnici u Ljubljani, a četiri dana kasnije na njegovu sahranu u Beogradu stiglo je 700 hiljada ljudi, od čega 209 vladinih delegacija iz 128 zemalja svijeta.

On se na čelu SFRJ nalazio punih 35 godina i spadao je u red istaknutih lidera s obzirom na to da je bio jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, što je u okviru tadašnje bipolarne strukture međunarodnog sistema bilo od velikog značaja. U unutrašnjoj politici Tito je ostavio neizbrisiv trag, ali i Ustav iz 1974. godine koji se pokazao kao neodrživ.

SFRJ je zahvaljujući Titovoj politici i njegovom odbijanju Staljina 1948. godine uživala značajnu podršku Sjedinjenih Američkih Država koje su u periodu bipolarizma novčano i politički podržavale države koje su se stavljale na stranu SAD-a.

Kao vođa Komunističke partije Jugoslavije predvodio je u Drugom svjetskom ratu Narodnooslobodilačku vojsku, a iz rata izašao kao ratni lider koji je najduže ostao na čelu države od završetka Drugog svjetskog rata.

Josip Broz Tito rođen je u Kumrovcu 1892. godine u mješovitoj hrvatsko-slovenskoj porodici. Datum njegovog rođenja nije poznat, ali je njegovim rođendanom smatran 25. maj koji je u bivšoj državi slavljen kao Dan mladosti. Ranjen je u Rusiji 1915. godine nakon čega je zarobljen, a u njegovim zvaničnim biografijama stoji i da je učestvovao u Oktobarskoj revoluciji.

U Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca vratio se pred kraj 1920. godine i u tom periodu postao je član Komunističke partije.

Mišljenja o liku i djelu Josipa Broza Tita uvijek su bila podijeljena, jedni ga smatraju neprikosnovenim liderom, dok ga drugi osuđuju zbog totalitarnog načina vladanja, ograničavanja sloboda i njegovog kulta ličnosti.