VM usvojilo Budžet za 2011.
0

FOTO / 342 i 905 miliona nije milijardu i 245 miliona, ili možda ipak jeste?

Piše: E. G.
Vijeće ministara BiH jednoglasno je danas na prvoj redovnoj sjednici u novom sazivu usvojilo Nacrt zakona o Budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu, čiji je predlagač Ministarstvo finansija i trezora BiH.
Vjekoslav Bevanda i Nikola Špirić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Vjekoslav Bevanda i Nikola Špirić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Ministarstvo je zaduženo da Nacrt dostavi Predsjedništvu BiH radi usvajanja i prosljeđivanja Kolegiju Predstavničkog doma BiH.

"Iznos usvojenog Budžeta je milijardu i 245 miliona KM, od čega su 342 miliona za servis vanjskog duga, a na rashode institucija BiH ide 905 miliona", rekao je na konferenciji za novinare predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda te dodao kako se, ukoliko Predsjedništvo i Kolegij urade svoj dio poslo danas ili sutra, može očekivati da se ubrzo deblokira servis vanjskog duga i finansiranje institucija.

Kako je rekao ministar finansija BiH Nikola Špirić, od petka se intenzivno radilo kako bi danas mogao biti usvojen Nacrt zakona o Budžetu, a u skladu sa zaključcima Parlamentarne skupštine i Predsjedništva BiH.

"U suštini, radilo se o tome da Nacrt Budžeta za 2011. bude na nivou izvršenja za tu godinu. Sasvim je logično da u februaru 2012. godine budžet za 2011. bude na nivou izvršenja. Zapravo, trebalo je samo tehnički odraditi posao i da Ministarstvo izađe sa cifrom izvršenja, to je bilo dovoljno da danas imamo konture i deblokiramo proces koji je prema mom viđenju bio toliko dugo blokiran, na šta sam upozoravao javnost. Institucije za reviziju će i ovog puta, kao i svake druge godine, uraditi svoj dio posla i ako bude stvari koje su rađene mimo propisa bit će utvrđene i u skladu s tim bit će utvrđena i odgovornost", rekao je Špirić.

Nikola Špirić i Vjekoslav Bevanda (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Nikola Špirić i Vjekoslav Bevanda (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Ministar finansija je dodao i to da će se, nakon što Predsjedništvo BiH i Predstavnički dom usvoje ovakav Nacrt ili eventualno naprave određene korekcije, steći uslovi da sve institucije normalno funkcionišu, ali i uslovi da sva ministarstva vrlo brzo dobiju instrukcije za pravljenje konture budžeta za 2012. godinu. Špirić je dodao i da se nada da će budžet za 2012. biti brzo usvojen.

S obzirom na to da su se ranije u javnosti pojavljivali iznosi od milijardu i pet miliona i milijardu i osam miliona KM, koliko je Budžet trebao iznositi, a sada je usvojen potpuno drugi iznos, Špirić je rekao da se radi o "različitim računovodstvenim tehnologijama koje su primjenjivane i da je tu, nažalost, bilo suviše politike, koja je napravila suviše zagušljivu atmosferu pa su kružile različite informacije".

Međutim, i kada je u pitanju konačan iznos od milijardu i 245 miliona KM, od čega 342 miliona ide za servis vanjskog duga, a na rashode institucija BiH 905 miliona, prostom računicom može se vidjeti da njihov zbir nije milijardu i 245 miliona, već milijardu i 247 miliona. Šta se desilo s ova dva miliona razlike Bevanda i Špirić nisu objasnili.

Nešto kasnije Špirić je spomenuo iznos od 1.245.815.495 KM, no, tu opet nedostaje znatna suma novca.