Otvoreno pismo
4

31 organizacija iz BiH i Norveške protiv istupa reisa Cerića

FENA
Mustafa ef. Cerić
Mustafa ef. Cerić
Organizacije civilnog društva u BiH i Norveškoj predvođene Udruženjem građana "Zašto ne" i ACIPS-om, uputile su otvoreno pismo Međureligijskom vijeću BiH i Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH povodom istupa reisa Mustafe ef. Cerića na svečanosti "Dan mevluda i zikra" u Blagaju.

U pismu su izrazili zabrinutost zbog načina na koji je Cerić iskoristio vjerski skup te položaj i uticaj koji ima kao reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH "da bi diskreditirao predstavnike/ce civilnog društva i podsticao neprijateljstvo na vjerskoj, nacionalnoj i rodnoj osnovi".

Organizacije tvrde da je Cerić, reagirajući na saopćenje Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH povodom odluke ministra Ministarstva obrazovanja i nauke KS-a, prema kojoj ocjena iz nastavnog predmeta vjeronauk neće ulaziti u prosjek ocjena za opći uspjeh učenika osnovnim i srednjim školama u KS-u, izvršio verbalni atak na predsjednicu Helsinškog komiteta Veru Jovanović.

  • Izjavivši da je Jovanović "ispostava Beograda", a organizacija kojom predsjedava - organizacija koja "ne brani ljudska prava, nego provodi politiku Beograda", i to u kontekstu "lova na islam i muslimane", Cerić je na najgrublji mogući način zloupotrijebio položaj koji uživa kao poglavar jedne vjerske zajednice, stoji u otvorenom pismu.

Organizacije tvrde da svi/e građani i građanke BiH imaju pravo diskutirati o svim odlukama izabranih predstavnika vlasti, na način svojstven principima demokratskog društva, u skladu sa slobodom govora i mišljenja, kroz dijalog svih aktera u javnom životu, uključujući i vjerske zajednice (koje su i same dio civilnog društva).

Zbog svega navedenog, potpisnice pisma, 31 organizacija iz Sarajeva, Mostara, Prijedora, Banje Luke, Tuzle, Donjeg Vakufa, Doboja, Trebinja i Norveške, traže od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Međureligijskog vijeća da se javno oglase i predoče stav o izjavama koje je dao Cerić, saopćeno je iz ACIPS-a.