BiH
0

300 biciklista iz cijele BiH obilježili Dan planete Zemlje

FENA
Uz učešće tri stotine biciklista iz Bosne i Hercegovine, u naselju Priboj, nedaleko od Lopara, predstavnici deset nevladinih organizacija okupljenih u Mreži multietničke saradnje u BiH, obilježili su u nedjelju, 21. aprila Dan planete Zemlje.

Manifestacija koja je organizovana uz podršku Ambasade SAD-a, a u saradnji s općinama Lopare, Teočak i Sapna, za cilj je imala promociju vrijednosti mira, tolerancije i funkcionalne multietničke saradnje, kroz provođenje ekoloških akcija i vožnju biciklom.

Nakon otvaranja izložbe fotografija "Različitosti kao naše bogatstvo" i poetsko-scenskog performansa koji su realizovali učenici OŠ Veljko Čubrilović iz Priboja, nastupilo je Srpsko kulturno-prosvjetno društvo Prosvjeta sa spletom narodnih igara podrinjskih krajeva.

Centralni sadržaj manifestacije bila je vožnja bicikla planinskom stazom obroncima Majevice, oko jezera Snježnica, a kroz teritoriju općina Lopare, Teočak i Sapna, čime su simbolično povezane općine iz oba bh. entiteta.

Načelnici općina Lopare, Teočak i Sapna, zajedno s predstavnicom Američke ambasade u BiH, zasadili su stabla mira u novoosnovanom Parku tolerancije u centru Priboja.

Sve aktivnosti su provedene u okviru projekta "Brdsko-biciklistički kampovi i biciklijade kao veza između ljudi i popularizacija različitosti" koji se provodi na području sjeveroistočne Bosne, uz učešće mladih iz Sarajeva, Doboja, Dervente, Brčkog, Bijeljine, Priboja, Ugljevika, Lopara, Vlasenice, Teočaka, Sapne, Tuzle, Živinica i Lukavca.

Mrežu multietničke saradnje čine: Asocijacija Zelene Staze - Green Tour Tuzla, Udruženje građana Topeer Doboj, Udruženje građana MTB.BA Sarajevo, Biciklistički klub KPL Vlasenica, Nevladina organizacija EKO-Leonardo Priboj, Umjetnička Grupa Lucido Lukavac, BK Živinice, Udruženje Mladost Gnojnica, Pokret Mladih Perspektiva Derventa i Udruženje za mir, obrazovanje i kreativnost Cmok Tuzla.