Iz budžeta FBiH
1

300.000 KM za zaštitu 28 nacionalnih spomenika BiH

FENA
Vršilac dužnosti federalnog ministra za prostorno uređenje Adnan Efendić potpisao je danas u Sarajevu ugovore o sufinansiranju projekata koji se odnose na zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Novac za tu namjenu osiguran je iz ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH u vrijednosti 300.000 KM, a odnosi se na realizaciju 28 projekata, od čega, 12 islamskih sakralnih objekata, po četiri katolička i pravoslavna, šest objekata iz kategorije starih gradova te dva objekta iz kategorije nekropole sa stećcima.

Radi se o objektima koje je proglasila Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH, a nalaze se na područja svih kantona. Na javni poziv pristigla je 51 aplikacija.

"Federalno ministarstvo prostornog uređenja u kontinuitetu ispunjava ove projektne zadatke. U skladu s odlukama Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika nastojimo odgovoriti u slučaju hitnih intervencija i svake godine raspisujemo javni poziv za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa", kazao je Efendić.

Za 2013. godinu najavio je izradu baze podataka objekata za koje je potrebna sanacija. Nastoji se, kaže on, udovoljiti svim aplikacijama, te vjeruje da će i aplikanti koji dosad nisu dobili novac, u 2013. godini dobiti određena sredstva.

"Ovo je kulturno blago BiH i mi smo u ovoj godinu izdvojili 500.000 KM za tu namjenu. Nastojali smo ovim novcem udovoljiti svim aplikantima prema mogućnostima. Sistematski rješavamo to pitanje", kazao Efendić.