BiH
5

30 Zeničana učestvovat će na Maršu mira

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Trideset Zeničana će u ponedjeljak, 1. jula, krenuti put Srebrenice, te time učestvovati u 6. pješačkom pohodu Zenica - Nezuk - Potočari.

Grupa od 30 članova u ponedjeljak će krenuti put Potočara, gdje će se 8. jula priključiti i ostalim učesnicima Marša Mira u MZ Nezuk, odakle će dnevno pješačiti 25-30 kilometara, ukupno blizu 110 km do Potočara.

Koordinator Zeničana za Marš mira Sinan Gluhić kazao je kako je motiv iz godine u godinu isti, ali je želja veća.

"Cilj nam je da pješice odemo u Srebrenicu i da u Memorijalnom centru Potočari klanjamo dženazu žrtvama genocida te tako učestvujemo u obilježavanju 19. godišnjice najvećeg zločina u Evropi", kazao je Gluhić, koji je dodao da je ovogodišnji pohod dobro organizovana aktivnost.

Planirana trasa pješačenja ići će preko Pepelara i Zavidovića, Modračkog jezera, Husina kod Tuzle, Majevice do Nezuka, gdje će se pridružiti ostalim učesnicima manifestacije. Dnevno će, od Zenice do Nezuka, pješačiti 30 do 40 kilometara, u ovisnosti o dužini dionice.

Najmlađi učesnik ovogodišnjeg Marša mira je 15-godišnji Haris Sivac, koji je istakao da je cilj odati počast stradalima u genocidu u Srebrenici.

"Ovo mi je drugi put da idem na Marš mira i cilj nam je isti uvijek, a to je da odamo počast svima koji su stradali u genocidu. Želimo pješačenjem i klanjanjem dženaze odati počast nevino stradalim ljudima", izjavio je Haris.

Koordinator grupe iz Zenice Sinan Gluhić pozvao je sve Zeničane da na bilo koji način pruže podršku učesnicima pješačkog pohoda te da ih u što većem broju u ponedjeljak, 1. jula, u 10:00 sati isprate sa Trga Alije Izetbegovića u Zenici.