Inicijativa mladih za ljudska prava
0

3.000 ruža za stradale Višegrađane

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Aktivisti i aktivistice Inicijative mladih za ljudska prava BiH (YIHR BH) učestvovat će danas u obilježavanju 19 godina stradanja Višegrađana.

U organizaciji Udruženja građana i porodica nestalih osoba "Višegrad 92" u 12 sati na ćupriji Mehmed paše Sokolovića bit će odata počast svim nevino stradalim Višegrađanima i u rijeku Drinu će u znak sjećanja biti spušteno 3.000 ruža. Dan nestalih u Višegradu obilježit će se na mezarju Stražište klanjanjem zajedničke dženaze u 14 sati i 30 minuta identificiranim Višegrađanima.

"Simboličnim učešćem i u ovom tužnom danu, Inicijativa mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine želi pružiti podršku porodicama stradalih i dati do znanja da se žrtve ratnih zločina tiču svih nas", izjavila je Alma Mašić, direktorica YIHR BH, te istakla da je promoviranje kulture sjećanja na rat u BiH 1992. do 1995. jedna od važnih zadaća Inicijative.

Saradnja aktivista i aktivistica Inicijative sa Udruženjem građana i porodica nestalih osoba "Višegrad 92" počela je prošle godine kada su dobrovoljno učestvovali na iskopavanju masovne grobnice na području jezera Perućac. Tom prilikom je iskopano oko 400 tijela Bošnjaka ubijenih u posljednjem ratu. Za zločine na području Višegrada na 15 godina zatvora osuđen je Mitar Vasiljević, pripadnik paravojne jedinice "Beli orlovi", dok je vođa te jedinice Milan Lukić nepravomoćno osuđen na kaznu doživotnog, a Sredoje Lukić na 30 godina zatvora.

Inicijativa mladih za ljudska prava obrazuje mlade ljude da kritički razmišljaju o svom okruženju i da se aktivno angažuju u promjenama u društvu. YIHR BH gradi nove veze među mladim unutar Bosne i Hercegovine, posebno uključujući podijeljene zajednice i ohrabruje i podržava mlade ljude u BiH da se zalažu za socijalnu i političku akciju o pitanjima koja su bitna za mlade ljude.