BiH
0

28. april proglašen Svjetskim danom sigurnosti i zaštite zdravlja na radu

FENA
Međunarodna organizacija rada (ILO) proglasila je 28. april Svjetskim danom sigurnosti i zaštite zdravlja na radu.

Ovogodišnji Svjetski dana sigurnosti i zaštite zdravlja na radu Međunarodna organizacija rada promovira temom Managing Risk in the Work Environment (Upravljanje rizicima u radnom okruženju) sa sloganom “My life, my work, my safe work” (“Moj život, moj posao, moj siguran posao“).

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je uputila u parlamentarnu proceduru Nacrt zakona o sigurnosti i zdravlju na radu, kojim se materija regulirana do sada Zakonom o zaštiti na radu iz 1990. godine usklađuje sa preporukama Međunarodne organizacije rada i Okvirne Direktive EEZ u pogledu korištenja pojma sigurnosti i zdravlja na radu.

U Nacrt zakona ugrađene su i odredbe Direktive Vijeća Europske zajednice o uvođenju mjera za poticanje poboljšanja sigurnosti i zdravlja radnika na radu, koje se odnose na prevenciju profesionalnih rizika, sigurnosti i zdravlja na radu, kao i eliminaciju rizika koji mogu izazvati nesretne slučajeve, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Od 1996. godine se 28. april u 120 zemalja svijeta obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na poginule radnike pod motom “Sjetimo se mrtvih, borimo se za žive“.

Poseban naglasak se stavlja na prevenciju bolesti i ozljeda na radu, temeljen na tripartitnoj osnovi i socijalnom dijalogu.

Međunarodna organizacija rada i Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuju kako svake godine na radu smrtno strada oko dva miliona radnika, uz 260 miliona ozljeda na radu, te vrlo veliki broj slučajeva profesionalne bolesti.

ILO svake godine ima cilj smanjiti broj smrti uzrokovanih radom, a obilježavanjem ovog dana nastoji se utjecati na podizanje razine svijesti o potrebi provedbe zaštite na radu.

Ovaj dan se širom svijeta obilježava različitim događajima i akcijama, prenio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.