Feliks Vidović
0

277 novih mjesta u kazneno-popravnim zavodima FBiH

FENA
Smještajni kapaciteti u kazneno-popravnim zavodima (KPZ) u Federaciji BiH prošireni su za 277 novih mjesta od maja 2009. godine, a radi se o projektu u sektoru izvršenja krivičnih sankcija koji je Federalno ministarstvo pravde realiziralo u saradnji s upravama KPZ-a.

Ovo je danas na pres-konferenciji u Sarajevu istaknuo federalni ministar pravde Feliks Vidović, podsjećajući da stanje u sektoru izvršenja krivičnih sankcija karakterizira prekobrojnost osuđenika u odnosu na ukupne zavodske kapacitete (iskorištenost oko 107 posto).

Usprkos nastojanjima na planu rješavanja ovog problema, u FBiH je još oko 900 pravomoćno osuđenih osoba koje zbog nedostatka zavodskih kapaciteta čekaju na izdržavanje kazne.

Budući da se oko 80 posto izrečenih kazni u sudovima FBiH odnosi na one do jedne godine zatvora, ministar Vidović smatra da je vrijeme za uvođenje alternativnih sankcija - instituta rada za opće dobro, odnosno kućnog zatvora uz elektronski nadzor.

Po njegovim riječima, radna grupa angažirana na uvođenju alternativnih sankcija već je definirala temeljne pravce prilagodbe važećeg zakonskog okvira te će se nacrti određenih izmjena i dopuna zakona kojima je regulirana ova oblast uskoro naći na dnevnom redu Federalne vlade, a nakon toga i u parlamentarnoj proceduri.

Analize pokazuju da će se uvođenjem spomenutih instituta ostvariti višestruke uštede s obzirom na to da jedan osuđenik koji kaznu služi u sklopu klasičnog sistema dnevno košta od 80 do 100 KM a da se putem primjene alternativnih sankcija taj iznos smanjuje i do pet puta.

Prema prezentiranim pokazateljima, na planu unapređenja stanja u sektoru izvršenja krivičnih sankcija uloženo je 15 miliona KM, zahvaljujući razumijevanju Vlade FBiH i usprkos općenito izraženom budžetskom deficitu. Šest miliona KM uloženo je u svrhu poboljšanja općih uvjeta i tretmana osuđenika, a devet miliona KM za poboljšanje stanja sigurnosti u KPZ-ima, uključujući i upošljavanje 160 novih djelatnika u zatvorskim službama.