Sarajevsko naselje Dobrinja
0

250 novih stanova za mlade bračne parove

Sarajevo-x.com
Predstavnici Kantona Sarajevo položili su danas kamen temeljac za izgradnju stambenog objekta “E” na Dobrinji V sa 250 novih stambenih jedinica, namijenjenih mladim bračnim parovima i drugim posebnim kategorijama stanovništva.

Nakon polaganja kamena temeljca ministar stambene politike KS Čedomir Lukić je istakao da je namjera Ministarstva pomoći rješavanje najvećeg i najprioritetnijeg problema svakog pojedinca, a to je obezbjeđenje stana.

“Mladi će stanove u ovom objektu moći kupiti po povoljnim uslovima. Kada za 18 mjeseci bude završena prva faza radova za 156 stanova, kvadratni metar koštat će 1.376 KM, dok će ta cifra sa PDV-om iznositi 1.610 KM. Trenutno ima oko 200 kandidata zainteresiranih za stanove na ovom i lokalitetu Rosulja u Vogošći, dok će ostatak stanova biti namijenjen tržištu i njihova cijena ne bi trebala prelaziti cifru od 2.000 KM po kvadratnom metru. Za izgradnju 342 stana na ovom lokalitetu bit će uloženo oko 40 miliona KM”, naglasio je ministar Lukić.

I ovaj stambeni objekat bit će izgrađen zahvaljujući implementaciji Projekta Ministarstva stambene politike Kantona Sarajevo pod nazivom “Predinvestiranja u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i izgradnje primarne materijalne infrastrukture za pokretanje kolektivne i individualne stambene izgradnje u skladu sa usvojenom prostorno-planskom dokumentacijom na području Kantona Sarajevo”.

“Stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje građana Kantona Sarajevo, posebno mladih, dva su strateška opredjeljenja na kojima istrajavaju i rade institucije Kantona Sarajevo”, kazao je predsjedavajući Zvizdić tom prilikom.

Ovu zgradu sa sedam lamela i u njima 250 stanova gradit će Kantonalni stambeni fond uz pomoć Ministarstva stambene politike Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.