Udruženje Obrazovanje gradi BiH
0

250 djece i mladih ljetuje na Boračkom jezeru

Sarajevo-x.com
Udruženje "Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu" u periodu od 8. do 22. jula 2011. godine realizuje projekat "Boračko jezero 2011", čiji je cilj ljetovanje djece i mladih u kampu Odreda izviđača "Neretva" iz Konjica.

Ove godine na ljetovanju učestvuje 250 djece i mladih iz nekoliko gradova BiH: Sarajevo, Zvornik, Goražde, Fojnica, Visoko, Novi Travnik, Donji Vakuf i Tuzla.

Kao i prethodnih deset godina, na ljetovanju učestvuju pored djece žrtava rata, invalidne i talentovane, i djeca romske nacionalne manjine i djeca/mladi s posebnim potrebama.

Učesnici su djeca i mladi iz Udruženja "Obrazovanje gradi BiH", Udruženja "Savez Roma Sarajevo", Udruženja građana "Omladinska romska inicijativa budi mi prijatelj" Visoko, Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Bakovići, Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba "Drin" Fojnica, Udruženja roditelja i prijatelja za pomoć osobama sa mentalnom retardacijom "Oaza" Sarajevo, Centra za djecu i mladež s poteškoćama u razvoju "Duga" Novi Travnik, Udruženja za održivi povratak Podrinja Zvornik i Odreda izviđača "Neretva" Konjic.

Tokom boravka na Boračkom jezeru učesnici, pored rekreativno-zabavnih, realizuju i programske sadržaje iz oblasti snalaženja u prirodi, ljudskih prava, ekologije i intimnog zdravlja.

Na ljetovanju se u visokom stepenu ostvaruju planirani ciljevi u čemu donatorskim prilogom značajan doprinos daju Svjetska banka, fond Otvoreno društvo BiH, Fondacija za razvoj zajednica Mozaik, Wolf Theiss, Emmaus - Grenoble, Općina Konjic, te kompanije Argeta, Lijanovići, Sprofondo, Meggle, Akova, Norfish, DP marketi, Bosnavet i Azel France.

Njihova odluka da podrže projekat ljetovanja izraz je filantropije za djecu i mlade prema kojima bh društvo ima obavezu i odgovornost da djetinjstvo i mladost provedu u obrazovanju, sreći i zadovoljstvu, saopšteno je iz Udruženja "Obrazovanje gradi BiH".