BiH
0

25 delegata održalo sjednicu Doma naroda FBiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Sarajevu je danas s početkom u pet do 12 sati zasjedalo 25 delegata izabranih dosad u kantonalnim skupštinama za novi četvorogodišnji mandat Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Njih 24 podržalo je tekst kojim pozivaju da u roku od deset dana još četiri kantonalne skupštine (Posavski, Hercegovačko-neretvanski, Zapadnohercegovački i Kanton 10) delegiraju svoje članove za federalni Dom naroda da bi mogla biti održana konstituirajuća sjednica tog entitetskog parlamentarnog nivoa.

"U slučaju ignoriranja poziva da u roku od deset dana prekinu blokadu i pridruže nam se delegati iz spomenutih kantona, mi izabrani delegati bit ćemo prinuđeni u ovom kapacitetu preuzeti odgovornost i pristupiti konačnom konstituiranju Doma naroda Parlamenta FBiH u skladu s važećim pravnim tumačenjem OHR-a iz 2001. i 2007., poštujući odredbe Ustava FBiH i Poslovnika o radu Doma", navedeno je u podržanom tekstu.

Ukoliko se u kantonima u kojima još nisu provedeni posredni izbori, delegati ne izaberu ni u roku od deset dana, izabrani očekuju da visoki predstavnik u BiH preduzme konkretne sankcije protiv onih koji sabotiraju konstituiranje vlasti, istaknuto je također.

Tako su 24 delegata (25., Ivo Tadić iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, nije želio glasati o tekstu) pozvala Centralnu izbornu komisiju BiH da odmah u skladu s Izbornim zakonom BiH potvrdi rezultate izbora za Dom naroda Federalnog parlamenta, objavi u Službenom glasniku i dodijeli uvjerenja te da poduzme sve zakonske aktivnosti da se provede postupak posrednih izbora u kantonima gdje to do sada nije urađeno "umjesto davanja podrške daIjnjim opstrukcijama i na taj način stavljanja u funkciju političkih partija koje uporno opstruiraju konstituiranje zakonodavnih organa vlasti na svim nivoima gdje to mogu".

Pozvane su i sve kantonalne skupštine, svi dosad izabrani delegati pojedinačno i političke partije koje imaju poslanike u skupštinama kantona, da im se pridruže u nastojanjima da u predloženom roku bude konstituiran Dom naroda u punom kapacitetu i tako preuzmu odgovornost i ustavnu obavezu za konstituiranje i funkcioniranje cjelokupne vlasti u Federaciji i cijeloj Bosni i Hercegovini.

"Sve političke snage u Federaciji BiH, kao i međunarodni subjekti, moraju biti svjesni da protuustavno i nezakonito blokiranje uspostave vlasti izaziva oštre reakcije građana, čije nestrpljenje je na granici javne političke reakcije i protesta", naglašavaju 24 novoizabrana delegata.

Podsjećajući da su oni bili spremni donijeti odluku o privremenom finanasiranju u Federaciji, pozdravili su što je to učinio visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko jer se rukovodio potrebama budžetskih korisnika, ali smatraju i da je on time bespotrebno preuzeo funkciju institucija vlasti i tako "dao alibi onim političkim snagama i institucijama koje mjesecima blokiraju uspostavu vlasti utemeljenu na Ustavu i zakonu".

"Iznenađuje nas što visoki predstavnik nije preduzeo druge neophodne mjere kojima će spriječiti blokadu u izboru delegata i konstituiranju Doma naroda u punom kapacitetu te što nije utvrdio rokove za izbor svih delegata. Posebno nas zabrinjava što nije preduzeo nikakve sankcije prema onima koji svjesno opstruiraju izbor delegata i konstituiranje Doma naroda Parlamenta FBiH i vlasti uopće", navedeno je.

Ovu sjednicu, održanu u zgradi Federalnog parlamenta, vodio je najstariji među 25 delegata Ivan Brigić, a simbolično u pet do 12 sati otvorio sekretar u Domu naroda Izmir Hadžiavdić.

"Sastali smo se da bismo pokazali da u ovoj federaciji postoje delegati koji žele izvršavati svoja prava i obaveze. Do konstituiranja Doma naroda, predsjedavat ću i postupati striktno u skladu s Ustavom i Poslovnikom Doma naroda. Tako neće biti nikakvih pritisaka, nezakonitosti niti bilo kakvih drugih manipulacija.

"Nije nam cilj nikakvo silovanje demokratije", rekao je Brigić.

Segmedina Srna-Bajramović, koja je delegatima pročitala navedeni tekst, pozvala se također na poštivanje Ustava FBiH, Poslovnika o radu Doma naroda, kao i na pravna tumačenja OHR-a iz 2001. i 2007. godine, kada je ustvrdila u izjavi novinarima da je konstituirajuću sjednicu Doma naroda moguće održati i u dosadašnjem kapacitetu ako preostale četiri kantonalne skupštine ne delegiraju članove u traženom roku od deset dana.

Tako ne misli Ivo Tadić, delegat koji se jedini danas nije želio izjašnjavati o tekstu koji je pročitala Srna-Bajramović.

"Čiji je cilj da se radi ovako naopako", rekao je.

Ovaj delegat, član Hrvatske demokratske zajednice, zastupao je, naime, stav da se održavanjem današnje sjednice neozbiljno produbljuje politička kriza jer je sazvana a još nisu delegirani članovi iz svih kantonalnih skupština niti je CIK potvrdio izbor svih delegata Doma naroda.

Na novinarsko pitanje zašto se onda odazvao pozivu, odgovorio je da je želio vidjeti šta će biti na dnevnom redu.

Tadić je izjavio da nakon oktobarskih općih izbora unutar Bosne i Hercegovine mora biti dogovorena parlamentarna većina da bi se to reflektovalo i na kantonalne skupštine, a time bili stvoreni uvjeti da u njima budu izabrana rukovodstva kao i delegati za federalni Dom naroda iz preostalih skupština.

Na ovu izjavu reagirao je Amir Zukić iz Stranke demokratske akcije, koji smatra da održavanje današnje sjednice nije neozbiljan potez, već je, naprotiv, neozbiljno to što mjesecima nakon izbora nije konstituiran Dom naroda.

"Mi ne radimo ništa nasilu, već je usvojena izjava kao poziv razumnim ljudima da krenu u konstituiranje vlasti", naveo je.

Današnju sjednicu sazvalo je 17 od 30 do sada izabranih delegata za novi četvorogodišnji mandat Doma naroda. Među inicijatorima je bilo njih 15 iz Socijaldemokratske partije BiH, jedan iz Stranke demokratske akcije, a jedan iz Narodne stranke "Radom za boljitak".

Sjednica je najavljivana kao mogućnost za konstituiranje Doma naroda.

Mada nije zvanično objavljeno ko se od 30 do sada izabranih delegata nije odazvao pozivu, u kuloarima je komentirano da nisu došli delegati koji su ujedno članovi Saveza za bolju budućnost BiH.

Jedna od inicijatorica zasjedanja, Mira Ljubijankić iz SDP-a, izjavila je jučer da će Dom biti konstituiran ukoliko se odazove svih 30 delegata, a ako ih se pojavi manje, bit će usvojena izjava kojom će prisutni pozvati odgovorne da završe svoj dio posla da bi proces konstituiranja Doma naroda konačno bio okončan.