Mezarje Rakita
0

25. aprila ukop i dženaza za 29 ubijenih Vlaseničana

FENA
U Vlasenici na mezarju Rakita, 25. aprila u 11 sati, bit će ukopano najmanje 29 Vlaseničana čija su tijela pronađena u masovnim grobnicama.

Ispraćaj tijela bit će upriličen u Tuzli dan ranije, 24 aprila u 17 sati.

Na pres-konferenciji Organizacionog odbora zajedničke dženaze kazano je da broj osoba koji će biti ukopan naredne sedmice može biti i veći budući da se očekuje konačna idntifikacija za još tri žrtve dok se za 15 žrtva čekaju rezultati utvrđivanja identiteta.

Među žrtvama koje će biti sahranjene na mezarju Rakita u Vlasenici su majka i kćerka Almasa i Suada Hajdarević te Salko i Mehmed Efendić koji su iz porodice u kojoj je ubijeno sedmero braće i jedan bratić.

Najmlađa žrtva je Almir Jahić koji je ubijen u 16 godini života. Njegovo tijelo pronađeno je u grobnici u kojoj je bilo i tijelo njegovog oca koji je sahranjen prošle godine. Almiru će se dženaza klanjati 25. aprila.

U Vlasenici je toku rata ubijeno 2.600 civila. Do sada je iz masovnih grobnica ekshumirano 650 posmrtnih ostataka a identificirano 350 tijela.

Za zločin u tom mjestu osuđen je samo Dragan Nikolić Jenki na 20 godina zatvora, dok se protiv dvije osobe vodi postupak. Ostali počinioci zločina i danas su na slobodi.