BiH
0

24 godine otkako je u Sarajevu zapaljen olimpijski plamen

Sarajevo-x.com
Povodom obilježavanja 24. godišnjice održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, od 7. do 21. februara bit će održan veliki broj sportskih i kulturnih manifestacija. Godišnjicu paljenja olimpijskog plamena u Sarajevu obilježit će u Zetri i najbolji klizači svijeta.

Program obilježavanja 24. godišnjice održavanja Zimskih olimpijskih igara simbolično će početi paljenjem olimpijskog plamena na stadionu Koševo 8. februara u 15:44. Olimpijsku baklju upalit će najbolja bh. umjetnička klizačica, 17-godišnja Naida Akšamija, a plamen će gorjeti do 21. februara, kada je ugašen i prije 24 godine na ceremoniji zatvaranja ZOI '84.

Posebno i spektakularno iznenađenje koje je Grad Sarajevo ove godine priredio je revija "Champions on Ice". Dvosatni spektakl u kojem će učestvovati najbolji klizači današnjice kao i bivši svjetski i olimpijski pobjednici bit će održan 7. februara u Olimpijskoj dvorani Zetra. Publika će moći uživati u majstorijama Evgenija Plušenka, Victora Petrenka, para Oksana Kazakova - Artur Dmitrijev i drugih asova umjetničkog klizanja i akrobacija na ledu.

Bit će organizirano i niz takmičenja na olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu. Otvoreno prvenstvo Sarajeva u nordijskom skijanju u organizaciji Ski-kluba Širokača bit će održano 9. februara na Igmanu, a sedam dana kasnije na Bjelašnici je na rasporedu dvodnevno zvanično FIS takmičenje u snowboardu.

Hokej klub Bosna 10. februara organizirat će tradicionalni međunarodni turnir "Sarajevo Kids 2008." za mlade i perspektivne hokejaše, dok će Klizački savez BiH i Klizački klub Bosna od 15. do 17. februara organizirati otvorena prvenstva u umjetničkom i brzom klizanju.

Planirano je održavanje i međunarodnog duatlon kupa - Igman 2008., 17. februara na Igmanu.

Festival Sarajevska zime također će obilježiti godišnjicu Zimskih olimpijskih igara pa će u okviru istog nastupiti Gabi&Les Monzu iz Kanade, grupa Nine Dragon Heads, Banda Di Piazza Caricamento iz Italije te domaći izvođači i grupe Euthanasia, Last Location, Zana Mesihović i bend, Tanzelarija, Sarajevo Drum Orchestra te 13 violončelista.

Vezani članci