Kantonalni sud u Zenici
0

22 optužena za organizirani kriminal se izjasnila o krivici

Piše: E. B.
Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
Na Kantonalnom sudu u Zenici održano je izjašnjavanje o krivici 22 osobe iz Zenice, Lukavca, Banjaluke, Sokoca, Viteza, Zavidovića, Orašja i Tuzle, optuženih za organizirani kriminal, teške krađe, iznude i prikrivanja.
Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
Optužnica koju je početkom juna podiglo Kantonalno tužilaštvo u Zenici tereti Hanasa Šehovića i još 21 osobu da su kao pripadnici organizirane kriminalne grupe, koja je formirana 2008. godine, djelovali tokom 2009. i 2010. godine na području Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Posavskog i Srednjobosanskog kantona, radi vršenja krivičnih djela teškh krađa motornih vozila i iznuda.

"Optuženima se stavljaju na teret krivično djelo organizirani kriminal, teške krađe, krivično djelo iznude, krivično djelo prikrivanja, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i pomaganje", kaže Sanjin Kulenović, portparol Kantonalnog suda u Zenici.

Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
Prema informacijama iz Kantonalnog suda u Zenici, 18 optuženih su pred sudijom za prethodni postupak Asimom Pezerom negirali krivicu, dok su četvorica optuženih zaključili sporazum o priznanju krivice sa Kantonalnim tužilaštvom u Zenici, o čemu će se uskoro izjasniti i ovaj sud.

Ova kriminalna grupa razbijena je u zajedničkoj akciji policija oba entiteta koja je vođena u decembru prošle i martu ove godine, po nalogu Tužilaštva BiH.

Optužnica tereti organiziranu grupu za krađu nekoliko desetaka skupocjenih automobila. Na meti kradljivaca bio je i Golf A5 u vlasništvu Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, koji je koristio bivši ministar unutrašnjih poslova ZDK Aziz Brotlija. Ukraden je u decembru prošle godine ispred kuće bivšeg ministra u Visokom.