BiH
150

22 godine od "Žive lomače": Sjećanje na brutalni zločin nad Bošnjacima u Višegradu

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Suzama i sjećanjem na licima preživjelih, ali i porodica ubijenih Bošnjaka obilježena je 22. godišnjica zločina, poznatog kao "Živa lomača" u Pionirskoj ulici u Višegradu.

Članovi porodica prisjetili su se strašnog zločina kada je u kući Sumbule Zebe, u Višegradu, poznate kao "Živa lomača" u Pionirskoj ulici, 14. juna 1992. godine živo spaljeno više od 70 civila Bošnjaka iz Višegrada.

Obilježavanju je prisustvovao veliki broj članova porodica, preživjelih ali i predstavnika vlasti, među kojima su bili i federalni ministar za izbjeglice i raseljena lica Adil Osmanović, predsjednik Skupštine opštine Višegrad Suljo Fejzić, kao i predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić.

Obilježavanje je organizovalo Udruženje "Žena-žrtva rata" Sarajevo, a predsjednica Udruženja Bakira Hasečić kazala je da ni 22 godine nakon zločina u Pionirskoj ulici nije pronađena nijedna kost spaljenih Bošnjaka u Pionirskoj ulici.

"Pravda nije zadovoljena", pojasnila je Hasečić i dodala da Tužilaštvo BiH raspolaže sa imenima još šest učesnika u zločinu u Pionirskoj.

Pojasnila je da će pravda biti zadovoljena kada budu uhvaćeni počinioci i učesnici zločina u Pionirskoj i kada porodicama ubijenih predaju kosti živo spaljenih članova njihovih porodica.

Federalni ministar za izbjegle i raseljene osobe Adil Osmanović istakao je, da se na današnji dan dogodio strašan, planiran zločin: ubistvo majki, sestara..

Osmanović je pojasnio da bi bilo primjereno da su na obilježavanje došli i predstavnici lokalne vlasti, te da na taj način traže oprost od porodica žrtava.

Pozvao ih je da misle na budućnost svoje, ali i druge djece. Naveo je da treba da pomognu da se izgradi bolja budućnost.

Suljo Fejzić, predsjednik SO Višegrad kazao je da mučno stajati na "tom mjestu jer ne znaju da li se kosti njihovih najmilijih nalaze baš tu".

"Tu su osobe koje nisu uspjele na vrijeme da napuste svoje domove pa su ovdje zapaljene", kazao je Fejzić.

On je pozvao vlasti da procesuiraju i ostale koji su odgovorni za ovaj zločin.

Predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić je kazala da su danas u Višegradu jer i "one znaju šta je tuga i bol".

Porodice ubijenih Bošnjaka su ranije danas klanjale podne namaz u Carevoj džamiji, u Višegradu nakon čega su se uputili prema stratištu, kući u Pionirskoj ulici.

Muk i tišina obilježili su kolonu koja je sa transparentima i cvijećem u rukama šetala do stratišta njihovih najmilijih. Kolona je bila pod policijskom pratnjom.

"Živu lomaču" je preživjelo osam osoba među kojima je i Mirza Kurspahić.

Današnje obilježavanje podsjetilo ga je na nemili događaj od prije 22 godine kada ga je detonacija, prilikom paljenja u kući u Pionirskoj ulici, izbacila van nje i na taj način je i preživio.

Obilježavanje godišnjice je završeno otključavanjem vrata kuće u Pionirskoj ulici, te obilaskom podruma i ostalih prostorija u njoj.