BiH
13

22 godine od ubistva sestara Rahman: Vrijeme nije donijelo olakšanje

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U sarajevskom naselju Hrasnica, u ulici Sabita Užičanina na broju 15, danas je obilježena 22. godišnjica od ubistva dviju sestara, djevojčica od 14 i 16 godina - Samire i Jasne Rahman, javlja Anadolu Agency (AA).

Sestre Rahman ubijene su kobnog 7. septembra 1992. godine u ranim jutarnjim satima, dok su spavale u stanu. Jasna je u to vrijeme pohađala drugi razred Mašinsko-tehničke škole, a Samira je bila osmi razred.

Njihov otac, Nazif Rahman još uvijek pamti nemile scene 7. septembra 1992. godine.

"Oko 6 sati ujutru pala je granata. Njih dvije su ležale zajedno u krevetu. Bile su isječene i raskomadane od gelera granata. Mi smo bili u drugoj sobi", prisjeća se kroz suze otac poginulih djevojčica.

Iako su se na današnji dan navršile 22 godine od zločina nad njegovim kćerkama, Nazif kaže kako je svaka godina jednako bolna.

"Ova godina je možda i najteža jer mi je žena teško oboljela. Uzrok je vjerovatno ova naša porodična tragedija", kaže Nazif te dodaje kako je njegov život obilježila pogibja kćerki."

"Nakon te tragedija dobio sam sina, on boluje od Downovog sindroma i to je posljedica tragedije. Ali moramo ići dalje", kazao je Nazif.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Jedina satisfakcija za njegovu porodicu, kako kaže - bila bi da se pronađu krivci za ovo nedjelo.

"Sumnjam da će se krivci pronaći. Mislim da se oni nikada neće naći", zaključio je Nazif.

Obilježavanju je prisustvovao veliki broj prijatelja porodice Rahman te komšije koji su na mjestu stradanja djevojčica položili cvijeće i proučili Fatihu.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva Fikret Grabovica za AA je kazao da je pogibja sestara Rahman - "primjer da zločinci tokom rata nisu štedjeli ni djecu koja su svakodnevno stradala u Sarajevu".

"Tokom agresija, djeca Sarajeva su ubijana u raznim prilikama. Najčešće tokom igre. Međutim na ovom mjestu se dogodio zločin tokom spavanja. To je dokaz i primjer da su zločinci sa namjerom ubijali djecu ovog grada", kazao je Grabovica.

Kao za mnoge zločine počinjene nad djecom u Sarajevu, kaže Grabovica, ni za ubistvo sestara Rahman nisu pronađeni krivci.

"Ne smijemo zaboravitii djecu koja su masovno ubijana. Na ovaj način čuvamo istinu od zaborava. Sa ovog mjesta šaljemo poruku i pravosuđu BiH da krenu sa procesuiranjem odgovornih", zaključio je Grabovica.

On je naglasio da će Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, ustrajati u tome da pravda bude zadovoljena i da svaki zločinac odgovara za svoja zlodjela.