BiH
7

22 godine od masakra na Alipašinom Polju

FENA
U B fazi Alipašinog Polja, u ulici Semira Frašte kod broja 4, danas je obilježena 22. godišnjica masakra počinjenog nad šest nedužnih sugrađana.

Tim povodom, delegacija Općine Novi Grad Sarajevo s predsjedavajućom Općinskog vijeća Edinom Gabelom i v.d. pomoćnikom općinskog načelnika za lokalnu samoupravu Ahmetom Zećom, položila je cvijeće na spomen-obilježje, na mjestu gdje je prije 22 godine od agresorske granate poginulo šest, a teže su ranjene tri osobe.

Na današnji dan 1992. godine poginuli su: Ramiz Mehaković, Asim, Refija i Adnan Kunovac, Hanifa Hodžić i Ratomir Gajević. Teže su ranjeni Mirzet Aganović, Slavko Miletić i Denis Ovčina, a 20 građana je tada lakše ranjeno.

Gabela je kazala da se uvijek trebamo sjećati perioda iz proteklog rata, odnosno agresije na BiH i svih naših sugrađana koji su ubijeni tokom perioda od 1992. do 1995. godine.

"Danas smo tu zajedno s porodicama ubijenih civila. Ovaj događaj uvršten je u kalendar obilježavanja značajnih datuma i događaja Općine Novi Grad Sarajevo i na ovaj način nastojimo otrgnuti od zaborava sve ono što nam se dešavalo u protekloj agresiji na BiH. Ne smijemo zaboraviti naše komšije i djecu koja su masovno ubijana. Na ovaj način čuvamo istinu od zaborava", kazala je Gabela.

Obilježavanju tužne godišnjice prisustvovao je i Ešref Hodžić, sin ubijene Hanife Hodžić.

"Ovdje su prije 22 godine ubili moju majku i toliko vremena poslije, mogao bih štošta reći. Ali ne znam čemu i kome. Među šest civila koji su ubijeni ovdje bila je i moja majka. Ne znam kome je ona bila prijetnja, kome su bili prijetnja civili koji su bez ikakvog razloga ubijeni. Dobro bi bilo da barem u pravosuđu ponude odgovor na to pitanje", istakao je Hodžić.

Cvijeće su položile i delegacija Savjeta MZ Alipašino Polje B I, članovi porodica poginulih, prijatelji, komšije i predstavnici političkih partija koje učestvuju u radu Općinskog vijeća Novi Grad.