BiH
47

21. godišnjica Prvog korpusa ARBiH: Cvijeće i sjećanje na heroje na mezarju Kovači

Anadolija
Značaj Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine ogleda se u tome što je on branio glavni grad države, jer da je Sarajevo palo, veliko je pitanje da li bi opstala i cijela država BiH, rekao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić na obilježavanju 21. godišnjice od formiranja Prvog korpusa Armije RBiH, prenosi agencija Anadolija.

"Prvi korpus ostao je herojski, multietnički i borio se za cijelu BiH, što su bile najvažnije karakteristike svake jedinice Armije BiH. Danas, nakon 21 godinu od formiranja Prvog korpusa kao iznuđenog odgovora na brutalni rat, nismo lišeni izvjesnih vidova nasrtaja i na suverenitet i teritorijalni integritet naše domovine", istakao je Komšić prilikom polaganja cvijeća i odavanja počasti palim borcima i šehidima na mezarju Kovači u Sarajevu u okviru obilježavanja 21. godišnjice formiranja Prvog korpusa ARBiH.

Komšić je objasnio kako se "nasrtaji na suverenitet i integritet BiH danas izvode drugim sredstvima i metodama" i dodao: "I sve to u vrijeme kada Evropa 21. stoljeća privodi kraju višedecenijski projekat rušenja ne samo fizičkih, već i ekonomskih, političkih, kulturoloških barijera između svojih naroda i država, nudeći građanstvu, ali i njihovim potomcima bolji i kvalitetniji život."

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Faid Hećo podsjetio je da je 1. septembra 1992. godine, naredbom Predsjedništva Republike BiH, formiran Prvi korpus.

"Prvi korpus je tokom opsade grada uspio da odbrani grad Sarajevo, multietničnost, da odbrani osnovne ljudske principe", poručio je Hećo.

Prvi korpus nastao je u najtežim danima borbe za opstanak BiH i bošnjačkog naroda, kazao je general Sefer Halilović, nekadašnji načelnik Glavnog štaba ARBiH.

"Značaj današnjeg dana je tim veći što vidimo da kroz ponašanje četničkih srpskih nacionalista u liku i djelu Krajišnika i onih koji su ga dočekali i politike koju vodi Dodik, pokazuje da mi trebamo biti čvršći, jači i principijelni u obilježavanju datuma kao što je godišnjica Prvog korpusa i vrijednosti za koje smo se borili, a to je multietnička BiH", naglasio je Halilović.

Cvijeće na mezarju Kovači, kao i na mezaru prvog predsjednika ratnog Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, položili su predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, komandanti Prvog korpusa Vahid Karavelić i Nedžad Koldžo, te Sefer Halilović, zatim predstavnici Organizacionog odbora obilježavanja godišnjice Prvog korpusa i ministar za boračka pitanja KS Faid Hećo, delegacija opštine Novo Sarajevo, te mnogo drugi.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti palim borcima i šehidima, predstavnici Prvog korpusa i brigada koje su bile u sastavu Prvog korpusa su mimohodom kroz grad došli do platoa Skenderije, gdje je upriličeno postrojavanje. Večeras će u Domu mladih biti upriličena svečana ceremonija obilježavanja godišnjice formiranja Prvog korpusa.

Inače, u Sabornoj crkvi u Sarajevu danas je održan parastos poginulim borcima-braniteljima pravoslavne vjeroispovijesti, zatim poginulim borcima-braniteljima katoličke vjeroispovijesti poklonjena je misa zadušnica u Sarajevskoj katedrali. Također, u džamiji Mišćina na Kovačima svim šehidima Prvog korpusa Armije RBiH proučen je jasin i tevhid prije ikindije namaza.

Prvi korpus Armije RBiH sa sjedištem u Sarajevu formiran je ratne 1992. godine u okviru početne reorganizacije i okrupnjavanja mnogobrojnih novonastalih patriotskih jedinica, jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava MUP-a RBiH, na prijedlog tadašnjeg načelnika Štaba vrhovne komande Oružanih snaga RBiH Sefera Halilovića, a po odluci Vrhovne komande (Predsjedništvo RBiH) i njenog predsjednika Alije Izetbegovića.

Prvi korpus je dao ogroman doprinos odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine u minulom ratu. Za prvog komandanta ove proslavljene operativno-taktičke formacije postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan.

Tri brigade Korpusa ponijele su počasne nazive ''slavna'', a četiri ''viteška''.

Od pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH, 472 su nosioci najvišeg ratnog priznanja ''Zlatni ljiljan'', 29 pripadnika je odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva BiH i 19 pripadnika ratnim priznanjem ''Srebreni štit''.

Na putu borbe za slobodu, 6.585 boraca Prvog korpusa poginulo je u odbrani suvereniteta, neovisnosti i cjelovitosti BiH. Za doprinos odbrani grada Sarajeva i BiH, Prvom korpusu Armije Republike BiH dodijeljena je kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.