BiH
809

21 godina od smrti sarajevskih Romea i Julije: Neponovljiva ljubav Admire i Boška

Piše: A. Dž.
Malo je onih koji nisu čuli za Admiru Ismić i Boška Brkića, sarajevske Romea i Juliju, čija ljubavna priča kao da je izašla iz pera vrhunskog književnika. No kako život piše najbolje romane, tako je ispisao priču o njihovoj velikoj, ali tragičnoj ljubavi.

Admira i Boško ubijeni su na današnji dan prije 21 godinu dok su pokušavali pobjeći iz opkoljenog Sarajeva u potrazi za mjestom u kojem njihovu ljubav neće posmatrati kao izdaju vlastitog naroda.

Zavoljeli su se još u srednjoj školi, za vrijeme sarajevske Olimpijade. No, nije to bila ona mladenačka zaslijepljenost koja brzo prođe, već prava ljubav iskrenih i dubokih emocija koja nisu nestala ni kada su glavni grad BiH zasule granate, a zli umovi počeli svoj divljački pohod razdvojivši ljude samo zbog različitih imena. To Admiri i Bošku nije bilo važno.

Njihova ljubav ne da nije prestala u tim vremenima zla, ona je postala jača. Viđali su se iz dana u dan, iako su živjeli kilometrima udaljeni.

Prva ratna godina je, zato, za Admiru i Boška bila izuzetno teška. Barikade, granate, snajperski pucnji, mržnja...nisu im dozvolili da se slobodno vole i ostvare svoje snove o zajedničkom životu.

  1. maja 1993. godine odlučili su krenuti ka slobodi i preko zajedničkih prijatelja su dogovorili izlazak iz opkoljenog Sarajeva. Vjerujući da je na snazi obustava paljbe, nisu čekali mrak već su krenuli oko 17 sati poslijepodne.

Međutim, uspjeli su stići samo do Vrbanja mosta kada je snajperski metak pogodio Boška, koji je izdahnuo na mjestu događaja. Drugi metak je pogodio Admiru. Smrtno ranjena dopuzala je do svog mrtvog dečka, zagrlila ga i izdahnula.

Čak osam dana niko se nije usudio skloniti njihova tijela, jer su se nalazili na "ničijoj zemlji".

Tijela su naposljetku izvukli pripadnici Vojske RS i sahranili ih na groblju u Lukavici. Admirini roditelji su nakon rata tijela prebacili u Sarajevo. Admira i Boško su sahranjeni na groblju Lav, jedno pored drugog.

Priču o ovo dvoje mladih Sarajlija su objavili svi mediji svijeta. O njima su napisane knjige i snimljeni filmovi, a oni danas počivaju jedno pored drugog na Gradskom groblju Lav u Sarajevu.