Nebojša Radmanović
0

2009. ključna za evropske integracije

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je danas u Sarajevu da je uvjeren da je Evropska unija imala razloga da 2009. proglasi evropskom godinom Balkana te da je ova godina ključna za BiH i druge zemlje regiona da odlučno zakorače u evropske integracijske procese.

Govoreći na otvaranju Regionalne konferencije "2009. - evropska godina Balkana", koju je organizirao Evropski pokret u BiH, Radmanović je rekao da je Balkan dugo u evropskoj percepciji prikazivan na negativan način kao područje stalnih i nerješivih sukoba, a takva percepcija je ujedno i uzrok izolacije.

Zapadni Balkan danas živi u miru, a niz mirovnih sporazuma je definitivno zaustavio ratove. Radmanović je ocijenio da Dejtonski sporazum ne samo da je prekinuo neprijateljstva u BiH nego je definirao i rješenje.

Evropa je više puta jasno rekla da je njen strateški cilj integracija zapadnog Balkana, a bh. građani i političke stranke u visokom procentu su se izjasnili za Evropsku uniju.

Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) bio je prvi ugovorni odnos s EU i važan podsticajni korak, ali je posljednjih mjeseci došlo do zastoja zbog različitih stavova političkih stranaka, ocijenio je Radmanović.

Osim toga, niz neriješenih pitanja u regionu (hrvatsko-slovenski granični spor, priznanje Kosova, osporavanje imena Makedonija, te otvoreno nastojanje za rušenje Daytona) također usporavaju njegov evropski put, smatra on.

Zapadni Balkan prolazi i kroz šok evropeizacije koji iz temelja mijenja naše navike, a evropski put predstavlja napor cijelog društva jer članicom EU ne postaju vlade nego cijela država.

  • Naša je odgovornost da ispunimo sve postavljene ciljeve, a odgovornost EU je da te napore uvaži, poručio je Radmanović, upozorivši da neodlučnost Evrope već stvara evroskepticizam.

Za približavanje BiH EU, po Radmanoviću je ključno zatvaranje i transformacija OHR-a kao neprimjerene institucije u integrativnim procesima.

Smatra da je vrijeme da se između EU i BiH uspostave normalni odnosi, a ukidanje OHR-a bila bi jasna poruka domaćim vlastima da moraju same tragati za rješenjima problema.

Radmanović je na kraju pozvao na više rada i odgovornosti jer tako cilj neće izostati.

Beriz Belkić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je pomogla u organiziranju konferencije, smatra da je sada pravo vrijeme "da se suočimo s istinom".

Ekonomska kriza, zastoj u evropskim integracijama i zamor koji se stvara govore da su potrebni i upozorenje i podsticaj kao rezultat današnje konferencije.

Za Belkića je ovo godina istine u kojoj se moramo suočiti sami sa sobom.

  • Znamo šta trebamo uraditi da ostvarimo te ciljeve, ali kada se pokušaju vidjeti ostvareni koraci naprijed, onda ih je teško pronaći, rekao je on.

Zato je pozvao da se napravi inventura (ne)urađenog, navodeći pritom niz neusvojih zakona koji su bili evropska obaveza BiH.

Evropske integracije znače odricanje od nekih navika, ciljeva i prakse, a PSBiH mora revidirati svoj odnos prema nekim navikama.

  • Nemamo konsenzus šta treba raditi da postignemo ciljeve o kojim smo saglasni, rekao je Belkić.

Smatra da se postojeći zastoj može otkloniti i u okviru sadašnjeg ustavnog ustrojstva, iako je postojeći ustav smetnja, ocijenio je on.

Ustavne promjene moraju rezultirati sposobnošću zemlje da ispunjava svoje međunarodne obaveze, a Belkić se iskreno nada da će se stvoriti atmosfera u kojoj će nerazumijevanje biti iza nas.

On je na kraju izlaganja upozorio da će svaka zemlja regiona biti pojedinačno ocjenjivanja kako ispunjava postavljene uvjete. Zato je moguće, naprimjer, da BiH bude jedina zemlja u regionu s ovakvim viznim režimom.

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Ivo Miro Jović upozorio je da se u BiH jedno govori, a drugo radi.

Kao primjer je naveo da se PSBiH u jednoj godini dva puta jednoglasno izjasnio za deklaracije podrške evropskim integracijama, a upravo u toj godini usklađivanje zakona s evropskim zakonodavstvom je bilo na najnižem nivou.

Jović smatra da Dayton nije stvorio jedinstvenu zemlju s dva ravnopravna entiteta i tri ravnopravna naroda. Zato je ključna stvar da se promijeni ustav koji je stvorio skupu, neefikasnu i nepravednu zemlju.

  • Svi problemi počinju od Ustava koji je trebao biti dokument budućnosti, a postao je prepreka, rekao je on.

U tom kontaktu, istaknuo je Jović, tzv. prudski proces je već prepoznat u Evropi, koja je dala podršku takvom rješenju ustavnih reformi. A da bi BiH ušla u EU, potrebno je stvoriti zemlju na načelnima EU.

Češki ambasador u BiH Jirži Kudela, čija zemlja predsjedava EU, kazao je da će svaka naredna godina za region biti evropska, ali da je 2009. velika šansa za približavanje.

Upozorio je da je svaka godina koja se ne iskoristi, izgubljena godina.

Evropa ispunjava svoja obećanja i mnogi prijatelji su spremni pomoći BiH, kazao je šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas.

On smatra da BiH može postići ono što su postigle i druge zemlje.

Istaknuo je da će samo potuno implementirane reforme donijeti napredak, a te reforme nisu samo da se zadovolji Brisel nego bi ih BiH trebala provesti i da nije na evropskom putu.

Kourkoulas je poručio da će priključenje EU zahtijevati angažman cijelog društva, a ne samo političke elite jer će utjecati na sve građane.