Dimitris Kourkoulas
0

'2009. je ključna godina za evropsku perspektivu BiH'

FENA
Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas ocijenio je danas u razgovoru za Fenu da će 2009. godina biti veoma važna i ključna godina za BiH uopće, ali posebno za njenu evropsku perspektivu.
  • Nastavit ćemo raditi na liberalizaciji viznog režima. To je veoma važno pitanje, kazao je on.

Kourkoulas je naglasio da bh. vlasti imaju dosta toga da urade kako bi omogućili EU da uvede bezvizni režim za BiH.

  • Ovo je, također, godina u kojoj očekujemo implementaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i, također, prioriteta Evropske agende, što će dati dobar rejting ovoj zemlji, ocijenio je.

Kourkoulas je poručio da je to veoma važno za daljnje korake kako bi BiH postala zemlja kandidat. U tom smislu, on smatra da su bh. političari svjesni važnosti evropske perspektive i da dobro znaju šta trebaju uraditi.

  • Mi smo ovdje da pomognemo i nadamo se da ćemo, uz duh saradnje i jedinstva, biti u mogućnosti da ostvarimo bolje rezultate nego prethodne godine, rekao je on.

Šef Delegacije Evropke komisije kazao je da ne može reći da li je realno očekivati da BiH ostvari status kandidata u 2009. godini, ali da je realno ostvariti bolji napredak nego prošle godine. Međutim, upozorio je da se bez političke volje ništa ne može dogoditi.

  • To nije lako. To znamo i ovdje smo da pomognemo vladi, administraciji... Ali mislim da je to moguće. Druge zemlje su to uradile ranije i ne vidim nikakvog razloga zašto BiH ne može to uraditi, kazao je Kourkoulas.

Međutim, Kourkoulas se ne slaže s kritikama koje bh. javnost i mediji upućuju na račun vlasti zbog sporosti u ispunjavanju uvjeta iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

  • Uvijek je lako kritizirati. To je veoma kompleksno pitanje. Ono uključuje mnoga ministarstava i administraciju. Mogu reći otvoreno da smo veoma zadovoljni s ozbiljnošću s kojom ministarstva, Ministarstvo sigurnosti BiH naročito, učestvuju u ovom veoma teškom poduhvatu, kazao je on.

Dodao je kako je BiH počela ovaj proces kasnije nego neke druge zemlje i nije uvijek lako sustići druge.

  • Ne bih rekao da je BiH spora. Vjerovatno su neke druge zemlje više napredovale jer su počele ranije. Naravno, uvijek se stvari mogu ubrzati, ali bih rekao, zbog toga što svi shvataju važnost ovog posla, da smo zadovoljni saradnjom. Ne bih rekao da bh. strana ne sarađuje dobro u procesu liberalizacije viznog režima, kazao je u razgovoru za Fenu šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas.