Sulejman Tihić
0

"2009. će biti zapamćena po brojnim neuspjesima"

FENA
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv)
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv)
Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić je na novogodišnjoj pres-konferenciji u Sarajevu kazao da će ova godina biti zapamćena po brojnim pokušajima i neuspjesima domaćih i međunarodnih zvaničnika da se riješe važna pitanja.

Ta pitanja su počevši od Prudskog procesa do butmirskog paketa, neispunjavanju uvjeta za ukidanje viznog režima za građane BiH i odbijanja aplikacije BiH za MAP - akcioni plan za članstvo u NATO, velikog kašnjenja i neispunjavanja uvjeta iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU zbog čega je onemogućena i aplikacija BiH za kandidatski status u EU, istakao je.

Po njegovim riječima, glavni uzrok brojnih neuspjeha je nedostatak spremnosti domaćih političkih subjekata za dijalog i dogovor, nedostatak hrabrosti da se prave kompromisi u interesu države BiH i njenih građana.

Tihić smatra da je ovakvom stanju doprinijela i međunarodna zajednica zastupljena u formi Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, odnosno Ured visokog predstavnika koji nije pokazao dovoljno odlučnosti u provođenju Dejtonskog sporazuma te prevenciji i sankcioniranju antidejtonskog djelovanja.

Predsjednik SDA je ocijenio da je ovo bila iznimno teška godina. Kriza je pogodila najrazvijenije zemlje svijeta pa je jasno da je još teže pogodila nerazvijene i manje razvijene i zemlje poput BiH.

"Politička, ekonomska i finansijska situacija je složena i teška. To je posljedica kako objektivnih tako i subjektivnih faktora. Prije svega skupog i nefunkcionalnog sistema oktroiranog Vašingtonskim i Dejtonskim sporazumom s administrativnim jedinicama nastalim tokom rata i agresije u formi RS-a, odnosno ratnom HZHB. Subjektivni faktor podrazumijeva nekompetentnost, neodgovorne politike usmjerene prema etničkim, grupnim i privatnim interesima“, kazao je Tihić.

Dodao je da se često iza etničkih kriju grupni, lični, materijalni, a ponekad i kriminalni interesi!

Predsjednik SDA je kazao da međunarodna zajednica, predstavljena u formi OHR-a, nije dosljedno i dokraja implementirala Dejtonski sporazum.

"Već tri godine imamo pasivnu poziciju OHR-a s namjerom da on bude zatvoren iako Dejtonski sporazum nije proveden i nisu ispunjeni uvjeti i ciljevi definirani odlukama o njegovu zatvaranju. To može imati štetne posljedice, ugroziti dostignuti napredak i sigurnost, kao i funkcioniranje institucija BiH. S druge strane, bh. političari ne pokazuju spremnost za dijalog, dogovor i kompromis“, kazao je Tihić.

Po njegovom mišljenju, zaustavljanje pozitivnih procesa nastupilo je nakon rušenja aprilskog paketa ustavnih i drugih promjena i stagnacija traje do danas.

"BiH i naši građani propustili su još jednu šansu kada je odbijen Butmirski paket ustavne reforme koji su predložili SAD i Evropska unija. Izgubili smo 2010. i još četiri naredne godine“, kazao je Tihić.

Po njegovim riječima, da je usvojen Butmirski paket, i u Sarajevu bi bilo slavlje i vatromet kao u Beogradu i Skoplju.

"Oni koji su odbili Butmirski paket odbili su i sve što je uz njega ponuđeno, a to je bezvizni režim za građane BiH prilikom putovanja u države EU od 1. januara 2010., MAP - program ubrzanog članstva u NATO i aplikaciju za kandidatski status BiH za članstvo u EU“, kazao je Tihić dodajući da ovim paketom nisu obuhvaćena i riješena sva pitanja i problemi, ali jeste obuhvaćeno 60 posto ustavnih problema.

Svjestan da je propao i ovaj pokušaj SAD-a i EU da nam pomognu u postizanju dogovora o ustavnoj reformi, ja sam, kazao je Tihić, u kapacitetu predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH, pokrenuo inicijativu kod Ustavnog suda BiH kojom se traži da se poslovničke odredbe o načinu primjene entitetskog glasanja usklade s Ustavom BiH.

"Prema postojećim odredbama, entitetsko glasanje postalo je etničko, tj. ekskluzivno sredstvo predstavnika jednog naroda - srpskog iz RS-a ili bošnjačkog iz FBiH, dok Ustav državu BiH i njene entitete definira kao zajednice ravnopravnih naroda i građana - Hrvata, Srba, Bošnjaka i ostalih! Ustavna odredba o ravnopravnosti naroda na cijelom teritoriju BiH provedena je u institucijama izvršne i sudske vlasti, ali nije i u institucijama zakonodavne vlasti, tj. parlamentima i skupštinama“, kazao je predsjednik SDA.

Govoreći o tome šta i kako dalje, Tihić je kazao da sada, kad smo ostali sami, bez aktivnog - de facto ugašenog OHR-a, unutarnji dijalog, dogovor i kompromis nemaju alternativu, bez obzira na to koliko nam se sviđali ili ne izabrani predstavnici drugih naroda i građana.

Po njegovim riječima, u BiH su moguća samo realna rješenja, "a to su ona o kojima se dogovaramo".

Ocijenio je da nam predstoji teška godina. Ipak, dodao je, vjerujemo da u BiH, ali ni izvan nje, nema ozbiljnih političkih ili drugih snaga koje bi mogle ugroziti teritorijalni integritet i suverenitet naše države.

"Očekujemo da će naredna godina biti i godina ekonomskog oporavka, da ćemo provesti neophodne reforme i da ćemo posebno boračkim, ali i drugim populacijama osigurati neophodna sredstva za dostojanstven život", kazao je predsjednik SDA.

Na novinarsko pitanje o najavama održavanja popisa stanovništa u RS-u, Tihić je kazao da zagovaranje i eventualna odluka o tome je antidejtonski čin.

"Nije moguće da Republika Srpska sama pravi popis stanovništva. Popis stanovništva se može praviti na teritoriji cijele BiH i mi smo već ranije iznijeli naš stav kako vidimo rješavanje tog pitanja. Popis stanovništva treba zbog ekonomskih, socijalnih, svih drugih pokazatelja. Popis stanovištva, u krajnjem slučaju rekli smo da možemo pristati i po etničkom, vjerskom, jezičkom elementu s tim da se podigne kredit od 500 miliona da se ta sredstva ulože u povratak kako bi se eliminisale, umanjile posljedice etničkog čišćenja. Također smo rekli da se ti rezultati popisa ne primjenjuju sada nego u nekom naknadnom periodu“, kazao je Tihić.

Međutim, dodao je on, poslanici SNSD-a su srušili revidiranu strategiju povratka na Domu naroda, tako da je i taj dogovor propao.

Na pitanje šta misli o stranci koju je formirao vlasnik „Dnevnog avaza“ Fahrudin Radončić, Tihić je odgovorio da je demokratsko pravo svakog građanina da se politički organizuje, da osniva političke stranke, da se takmiče u demokratskim procedurama za osvajanje vlasti.

Po njegovim riječima, Stranka za bolju budućnost ima prednost u odnosu na druge stranke zato što je vlasnik ove stranke istovremeno i vlasnik medija.

Dodao je da građani treba da znaju da su to stranačka glasila, da to nisu više nezavisna glasila, da to nisu mediji koji će objektivno informirati.

"U krajnjem slučaju i to nije bitno. Međutim, šta nije dobro kad je u pitanju ova stranka jeste što na određeni način radikalizuje Bošnjake kroz razne napise o svemu, kako ništa ne valja, kako propada, kako su Bošnjaci ugroženi, kako ovo, kako ono, ne vole nas stranci, ne vole nas Amerikanci, ne vole nas Evropljani. A kad radikalizuju Bošnjake, radikalizuju i BiH. To nije dobro“, kazao je Tihić.

Po njegovim riječima, "dobili smo još jednu stranku društva jednog lica“.

Odgovarajući na pitanje o odnosu SDA i Islamske zajednice, Tihić je kazao da SDA visoko cijeni sve ono što je Islamska zajednica učinila i što čini za BiH.

"Mi smo uvijek surađivali i pomagali Islamskoj zajednici, kroz zakonske procedure, kroz institucije vlasti, ali isto tako i kao stranka i kao svaki pojedinac, prvenstveno u obnovi ratom porušenih objekata, finansiranju obrazovnih institucija i programa Islamske zajednice i svih drugih općekorisnih programa“, kazao je Tihić.

Međutim, dodao je, nekada, u nekim trenucima, dešava se da imamo određene razlike. To se u posljednje vrijeme ticalo OHR-a i određenih procesa koji su tamo vođeni.

"Smatramo da i zvaničnici Islamske zajednice imaju pravo da iznose svoje političke stavove o svim pitanjima za koja oni smatraju da treba da iznesu. Međutim, onda kada izađu na političku pozornicu, onda će SDA to ili podržati i kazati mi se slažemo, ili ako se ne slažemo, ako smatramo da to nije dobro za BiH, kao što je bio jedan prethodni slučaj, mi ćemo kazati svoj stav, svoje mišljenje bez namjere da se mi dalje konfrontiramo i sukobljavamo s Islamskom zajednicom“, kazao je Tihić.