Helsinški komitet za ljud. prava
0

2008. za BiH godina propuštenih prilika

FENA
S aspekta ljudskih prava i sloboda, 2008. je za Bosnu i Hercegovinu bila godina propuštenih prilika i godina u kojoj je u vezi s ovim ostvareno vrlo malo napretka, kazao je danas u Sarajevu u toku prezentacije godišnjeg izvještaja o stanju ljudskih prava u BiH u 2008., predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH Srđan Dizdarević.

Propuštene prilike ogledaju se, kaže Dizdarević, i u kontinuiranom neradu organa za vođenje politike kao i činjenicom da su parlamenti i vlade ostvarili svega 10 posto predviđenog programa.

  • Ovo je utoliko izraženije kada imamo u vidu da se vladanje u BiH temelji na šovinističkoj retorici i demagogiji umjesto na konkretnom djelovanju, kazao je Dizdarević.

Posebno zabrinjavajući su intenzivirani napadi i pritisci na novinare i članove TIBiH, a u čemu prednjači premijer RS-a Milorad Dodik te članovi SNSD-a. U 2008. linija za pomoć novinarima registrirala je 54 slučaja, što je za 71 posto više u odnosu na 2007.

U nemile događaje koji su obilježili 2008., Dizdarević je ubrojao i napade, verbalne i fizičke, na posjetioce i organizatore Queer festivala, kako od pojedinih građana, tako i od predstavnika vlasti u BiH. Dizdarević je istakao da su istupi pojedinih sadržavali elemente govora mržnje i zapaljivog govora.

  • U ovome su prednjačili muftija mostarski Seid ef. Smajkić koji je učesnike Festivala nazvao "zapadnim đubretom", zastupnica u Parlamentu FBiH Amila Alikadić-Husović koja ih je okarakterizirala kao "bolesnike", a što je ponovio i generalni sekretar SDABiH Amir Zukić, objasnio je Dizdarević te dodao da je o pitanju ljudskih prava u BiH i dalje najugroženija gay populacija.

Dodao je da je u BiH definitivno nastupila promjena atmosfere u kojoj je postalo jasno da smo imali iluziju da na političkoj sceni djeluju demokrate.

Onog trenutka, tvrdi Dizdarević, kada je kritička oštrica postala ubojitija, kada su novinari i nevladine organizacije počeli upirati prstom u stvarne probleme, slučajeve pljačke i korupcije, reakcija je bila antidemokratska te zaprijetila jednoumljem i uništavanjem svega onoga što je drugačije od dominantnog načina razmišljanja.

  • Na sve ovo, sve demokratske snage, nevladin sektor i novinari moraju hitno reagirati, upozorio je Dizdarević.