BiH
0

200.000 KM za projekt rasvjete Baščaršije

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i načelnik Općine Stari Grad Mustafa Resić potpisali su danas Sporazum o udruživanju novca za realizaciju projekta rasvjete Baščaršije, saopćeno je iz Gradske uprave.

Prema Sporazumu osvijetlit će se Gazi Husrev-begova i ulica Sarači čime započinje realizacija druge faze Projekta javne rasvjete Baščaršije.

Gradonačelnica Borovac je istaknula da se ovim projektom želi da osvijetli i uljepša najreprezentativniji dio starog dijela grada Sarajeva koji je turistički i najposjećeniji i koji treba kandidirati za Listu UNESCO-ove svjetske kulturne baštine.

Ne samo da će Baščaršija biti osvijetljena nego će nakon trgovki biti sanirani oštećeni poslovni prostori i u Gazi Husrev-begovoj i ulici Sarači, navela je gradonačelnica Borovac.

Prema riječima načelnika Resića ovo su pionirski koraci u jednom velikom i važnom projektu iluminacije najdragocjenijeg prostora kulturne baštine u gradu Sarajevu.

Pored iluminacije, namjerava se izvršiti i popločavanje ovih ulica te zaštititi lokalitet Baščaršije i Ferhadije od motornih vozila.

Grad Sarajevo je za iluminaciju ovih ulica iz budžeta za 2007. godinu izdvojio 200.000 KM. Isti iznos osigurala je i Općina Stari Grad za sanaciju krovova i fasada na poslovnim prostorima u ovim ulicama.

Nakon što se urade građevinski i zanatski radovi pristupit će se osvjetljenju Gazi Husrev-begove i ulice Sarači.

U toku su pripreme za objavljivanje tendera za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova na sanaciji objekata, odnosno za izvođenje iluminacije ovih ulica.

U završnoj fazi je prikupljanje potrebnih saglasnosti kako bi se dobilo odobrenje za građenje. S obzirom na to da se na prostoru ovih ulica nalazi određeni broj nacionalnih spomenika odobrenje za izvođenje iluminacije izdat će Federalno ministarstvo prostornog uređenja.