BiH
0

20 godina od smrti Reihana Demirdžića

Sarajevo-x.com
Povodom 20. godišnjice od smrti istaknutog bosanskohercegovačkog glumca Reihana Demirdžića delegacija Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo je u znak sjećanja položila cvijeće na njegovo vječno počivalište na groblju Bare.

Reihan Demirdžić rođen je u Sarajevu 1. januara 1922. Prvu ulogu ostvario je u sarajevskom Narodnom pozorištu, zatim nastupa u Narodnom pozorištu Šabac, nakon čega prelazi u Narodno pozorište u Titovom Užicu, a potom u Narodno pozorište u Nišu. Malo pozorište, današnji Kamerni teatar 55 Demirdžić je osnovao 1955. godine kada se vraća u Sarajevo i nastupa u ovoj teatarskoj kući.

Veliku pažnju izazvao je fantastičnom scenskom transformacijom. Sa klegom Jurislavom Korenićem autorski je realizirao, te igrao i glavnu ulogu u kultnoj TV seriji „Karađoz“. Igrajući lik Husametin-bega uspostavio je nove standarde i uveo nova glumačka sredstva, koja su i danas primjer posvećenosti poslu i glumačkom zanatu.

Rudi Alvađ i Reihan Demirdžić čine mitske zvijezde naše povijesti, odnosno Momu i Uzeira, po kojima su stanovnici grada Sarajeva i njihova publika prozvali tada novosagrađene i moderne nebodere na Marijin Dvoru, što pokazuje veličinu odigranih rola.

Za svoj umjetnički rad nagrađen je Šestoaprilskom nagradom Grada Sarajeva.