BiH
18

Završen 20. dan protesta u Sarajevu

Klix.ba
Foto: Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Nešto više od 50 građana Sarajeva se i danas okupilo ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Grupa građana u Sarajevu nije posustala ni 20. dan od prvih demonstracija u našoj zemlji. Njih nešto više od 50 okupilo se ispred zgrade Predsjedništva BiH. Nakon nekoliko minuta, građani su "zauzeli" Titovu ulicu i ponovo blokirali saobraćaj najprometnijom gradskom saobraćajnicom. Demonstranti stvaraju veliku buku pištaljkama i glasnim povicima.

Novi Plenum građana Sarajeva zakazan je za 17:30 sati u Domu mladih.

Penzioner iz Bijeljine Esad Ćoralić kaže da je 32 godine radio u Pretisu, a da mu penzija iznosi 185 KM.

"Ovdje sam da dam svoj doprinos protestima i mislim da prvo treba oduzeti političarima ono što su ukrali", kazao je Ćoralić za Fenu.

Udovica demobiliziranog borca i majka šestoro djece Sutka Biščević kazala je da je došla da se pridruži demobiliziranim borcima u borbi za njihova prava koja njena porodica nije nikada ostvarila.

Ona je ispred zgrade Predsjedništva BiH svaki dan otkad su 7. februara počeli protesti u Sarajevu.

Građani su uzvikivali slogane "Ostavke" i "Napolje Nikšiću", te uz zvuk pištaljki iskazali nezadovoljstvo.

Demonstranti su nosili i transparente na kojima je, uz ostalo, pisalo "Tuđe nećemo svoje nemamo", "Plate su naš vitalni individualni interes", javlja Anadolija.

Učesnici demonstracija u Sarajevu danas su, kao novinu u svakodnevnim protestima, postavili ozvučenje kako bi mogli "glasno i transparentno" iznositi pojedinačno zahtjeve nadležnim institucijama.

Riječ je o već utvrđenim zahtjevima Plenuma građana i građanki Sarajeva, među kojima su i ukidanje "bijelog hljeba" zvaničnicima, amnestiranje učesnika protesta te formiranje ekspertne vlade.

Demonstracije su se odvijale bez incidenata, uz blokadu glavne saobraćajnice u gradu.

Protesti građana Sarajeva okončani su oko 17 sati danas, kad je nekoliko desetina demonstranata napustilo raskrsnicu kod Higijenskog zavoda u centru grada.