BiH
0

2 miliona KM za kredite poljoprivrednicima

NINA
Federalni Zavod za zapošljavanje i UPI Banka d.d. Sarajevo potpisali su danas ugovor o dodatnih 2 miliona KM za Program poticajnih mjera za zapošljavanje u poljoprivredi.

Prema ovom ugovoru, federalni Zavod za zapošljavanje deponira kod UPI Banke dodatna sredstva u iznosu 2 milona KM, iz kojih će se odobravati krediti poljoprivrednicima u robnom obliku.

UPI Banka će ova sredstva plasirati poljoprivrednicima na kreditnoj osnovi pod sljedećim uslovimaa: rok povrata 6 godina, grace razdoblje 12 mjeseci (uključen u rok povrata), kamatna stopa 4,5 posto na godišnjoj razini, od čega 2 posto plaća korisnik kredita, a ostali dio od 2,5 posto subvencionira Federalni zavod za zapošljavanje. Minimalni iznos kredita je 5.000 KM, a maksimalni 50.000 KM.

Potencijalne korisnike kredita predlažu deponentni, a konačnu odluku o odobravanju kredita krajnjim korisnicima donosi UPI Banka u skladu sa svojim politikama i procedurama.

Direktor federalnog Zavod za zapošljavanje Hasan Musemić i direktor UPI Banke Mirsad Letić potpisali su danas i ugovor kojim se reguliraju prava i obveze u pogledu sredstava za subvenciju kamata za kredite iz istog programa za poticaje poljoprivredi.

Za realizaciju Program poticajnih mjera za zapošljavanje u poljoprivredi već su ranije izdvojena sredstva u iznosu od 3,6 milona KM, koja su pored federalnog Zavoda za zapošljavanje osigurali i Federalno ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Programom je predviđena nabavka traktora, priključaka za traktore, motokultivatore, kompleti za navodnjavanje, plastenici, steone junice i priplodne ovce. Na javni poziv se dosad prijavilo 2.000 poljoprivrednika s područja cijele BiH, saopćeno je iz UPI Banke.