Sjednica Vlade FBiH
0

2,8 miliona KM pozajmice za terminal Ploče

FENA
Na današnjoj sjednici u Sarajevu Vlada Federacije BiH razmotrila je Informaciju o stanju u kompaniji Elektroprijenos BiH a.d. Banja Luka, čije je normalno poslovanje dovedeno u pitanje.

Nakon rasprave, Vlada FBiH naložila je članovima Upravnog odbora Elektroprijenosa BiH iz Federacije BiH da u nastavku sjednice Upravnog odbora, zakazane za 14.10.2009., postupe u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju kompanije za prijenos električne energije u BiH koji je donio visoki predstavnik 18.9.2009. godine.

OSIGURATI SREDSTVA ZA BENEFICIRANE PENZIJE

Razmotrivši problem s isplatom beneficiranih penzija za septembar 2009. godine, Vlada FBiH danas je naložila Federalnom ministarstvu finansija da Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje doznači nedostajuća sredstva za ove namjene.

Federalnom zavodu Vlada je naložila da joj, u roku od sedam dana, dostavi ranije traženu analizu o svim korisnicima beneficiranih penzija sa detaljnim prikazom prava ostvarenih po osnovu radnog staža i uplaćivanih doprinosa.

U istom roku treba dostaviti i izvještaj o radu menadžmenta Federalnog zavoda PIO kako bi Vlada imala osnovu za ocjenu njegove uspješnosti.

FUNKCIONIRANJE NAFTNIH TERMINALA

Vlada Federacije BiH danas je razmatrala nekoliko dokumenata u vezi Terminala Federacije d.o.o. Sarajevo.

Nadzornom odboru Terminala Federacije Vlada FBiH dala je predhodnu suglasnost za imenovanje Ibrahima Bećirbegovića na mjesto vršitelja dužnosti generalnog direktora.

Danas je donesena Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o odobravanju utroška sredstava planiranih u Proračunu FBiH za 2008. godinu u razdjelu 1601 ekonomski kod 614800 - Transfer Terminala Federacije d.o.o. Sarajevo. Na ovaj način je Terminalima Federacije data saglasnost da dio sredstava, od 2,8 miliona konvertibilnih maraka, upotrijebi kao pozajmnicu za deblokadu računa NTF Ploče.

Vlada se danas, na temelju Informacije Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, upoznala s imovinsko-pravnim stanjem društva Naftni terminali Federacije d.o.o. Ploče, a o čemu će zaključke Vlada usvojiti sutra na nastavku sjednice, koji će biti održan u pauzi zasjedanja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Zbog neslaganja s uvrštavanjem u dnevni red davanja suglasnosti na imenovanje v.d. direktora Terminala, HDZ-ov federalni ministar pravde Feliks Vidović napustio je sjednicu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.