Švicarska vlada
0

2,5 miliona eura za povjerenje između bh. građana i policije

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U sklopu projekta "Rad policije u zajednici u BiH" koji se realizira uz potporu Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) danas su u Sarajevu otvorene renovirane prostorije Treće policijske uprave Novi Grad Sarajevo.

Kako je istaknuo projekt-menadžer dr. Preter Schorer, cilj projekta "Rad policije u zajednici u BiH", za koji je švicarska vlada izdvojila oko 2,5 miliona eura, jeste jačanje povjerenja između građana i policije i ostvarivanje višeg nivoa sigurnosti putem saradnje i prevencije.

Pojasnio je da se radi o modelu policijskog djelovanja, koji uz uvođenje međunarodnih standarda podrazumijeva i uvažavanje svih specifičnosti lokalne sredine.

Zahvalnost za potporu koju Švicarska pruža putem spomenutog projekta iskazali su načelnik Sektora uniformirane policije MUP-a Kantona Sarajevo Jasmin Idrizović i načelnik Treće PU Džafer Hrvat, uz uvjerenje da će realizirane aktivnosti doprinijeti kvalitetnijoj usluzi i ojačati povjerenje građana u rad policije.

U renoviranje prostorija Treće PU, koje je obuhvatilo i uređenje prijemne kancelarije, uloženo je oko 50.000 KM, a sličan projekt u septembru je realiziran u Prvoj Policijskoj upravi.