BiH
0

2.112.622 neriješena predmeta u bh. sudovima

FENA
Godina 2012. zaključena je s 2.112.622 neriješena predmeta u sudovima na cijelom području BiH, što je izrazito veliki broj za zemlju s brojem stanovnika koji ima naša zemlja, stoji u danas objavljenom godišnjem izvještaju za 2012. godinu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.

Kako se navodi, ovu brojku treba posmatrati s rezervom, budući da većinu tih predmeta predstavljaju takozvani "komunalni predmeti" koji proizlaze iz neplaćanja računa za vodu, odvoz smeća, grijanje i TV taksu.

Naime, od ukupnog broja neriješenih predmeta više od dvije trećine čine komunalni predmeti, tačnije 1.664.328, dok na ostale predmete otpada 448.294 neriješenih slučajeva.

U izvještaju je navedeno da je stoga VSTVBiH tokom 2012. godine inicirao i aktivnosti koje se odnose na promoviranje veće primjene alternativnih načina rješavanja spora - prioritetno sudske nagodbe i medijacije što je preporuka s drugog sastanka o Strukturiranom dijalogu o pravosuđu koji se vodi između EU i BiH.

Kada su u pitanju nekomunalni predmeti, iako je tokom 2012. godine broj neriješenih nekomunalnih predmeta smanjen za određeni postotak, ipak i dalje u sudovima postoji veliki broj neriješenih predmeta.

Imajući u vidu značaj pravovremenog rješavanja predmeta koji stignu u sud, tokom 2012. VSTVBiH je nastavio provođenje aktivnosti usmjerenih na rješavanje najstarijih predmeta u bh.pravosuđu.

Kroz planove tokom 2012. godine, provođenjem aktivnosti rješavanja najstarijih predmeta, ukupan broj neriješenih predmeta starijih od 2000. godine smanjen je za 2.524 predmeta, što predstavlja oko 97 posto riješenih predmeta od ukupnog broja riješenih predmeta ove starosne strukture.

U skladu sa Zakonom o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH VSTV-u je za 2012. godinu odobren budžet od 6.631.000 KM od čega su sredstva u iznosu dva miliona KM odobrena za projekt višegodišnjih kapitalnih ulaganja "Informatizacija i jačanje kapaciteta pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini".

Dodatno, u budžetu za 2012. su prenesena neutrošena kapitalna ulaganja za 2011. u iznosu od 120.100 KM te je ukupan proračun VSTV-a za 2012. iznosio 6.751.100 KM, a tokom 2012. iz donatorskih sredstava financirano je devet projekata namijenjenih reformi pravosuđa.

Najznačajniji donatori su Kraljevina Norveška sa sudjelovanjem 53,07 posto u ukupnoj vrijednosti donatorskih sredstava, odnosno 6.210.563 KM i Evropska komisija sa sudjelovanjem od 22,35 posto, odnosno 2.615.417 KM. Značajna sredstva izdvojile su i vlade Švicarske, Švedske, Velike Britanije, Kraljevine Španije i Češke.

Na temelju Sporazuma o uspostavljanju sistema elektronske razmjene podataka iz evidencija policijskih tijela i tužilaštava koji su osim VSTVBiH, potpisali predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Granične policije BiH, ministarstva unutrašnjih poslova na svim nivoima, u 2012. godini je nastavljena tehnička implementacija sistema za elektroničku razmjenu podataka između policijskih i tužilačkih evidencija.

Iz VSTV-a su u izvještaju naveli da implementacija ovog sistema predstavlja jedan od uvjeta za očuvanje liberalizacije viznog režima za Bosnu i Hercegovinu.

Imajući u vidu činjenicu da su iz budžeta sudova i tužilaštava u proteklim godinama izdvojena tek neznatna sredstva (oko 215.000 KM za nabavu računarske opreme za sve pravosudne institucije u 2011. godini) koja bi se usmjerila na nabavu informatičke opreme, te da će nabave opreme iz donatorskih sredstava u budućnosti biti sve manje, u VSTV-u smatraju ovo pitanje zaslužnim da mu se u narednom razdoblju posveti značajna pažnja.

Izvještaj je sačinjen na 200 stranica i sadrži sve podatke o radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, kao i preporuke za rad tijela izvršne, zakonodavne i sudske vlasti u Bosni i Hercegovini.

Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) za 2012. godinu je dostavljen svim relevantnim tijelima izvršne i zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini, u skladu sa Zakonom o VSTV-u BiH.