UNHCR
0

19. august je Svjetski humanitarni dan

FENA
Agencija UNHCR posjetila je javnost da se 19. august obilježava kao Svjetski humanitarni dan, čime se odaje počast svim humaniranim djelatnicima i pripadajućem osoblju UN-a koji su svoje živote izgubili na dužnosti i koji su radili na promociji humanitarnih ciljeva.

Generalna skupština UN-a je na plenarnoj sjednici 11. decembra 2008. godine usvojila opću rezoluciju “Jačanje koordinacije urgentne humanitarne pomoći UN-a”, koju je sponzorirala Kraljevina Švedska, a koja sadrži historijsku odluku tog svjetskog tijela da 19. august proglasi Svjetskim humanitarnim danom.

Naime, na taj dan 2003. UN-ov ured u Iraku je bombardovan, pri čemu su 22 osobe izgubile život, a među njima i posebni izaslanik generalnog sekretara Sergio Vieira de Mello.

Kako navodi UNHCR, i prije ovoga datuma ali i nakon toga, mnogi humanitarni djelatnici su izgubili svoje živote. Najnoviji incident velikih razmjera se desio kao rezultat potresa na Haitiju u januaru 2010.

Priroda posla UNHCR-a, često u područjima pogođenim konfliktima, suočava osoblje s ogromnim rizicima.

Uprkos opasnosti, 6.600 uposlenika ove agencije nastavlja raditi u više od 110 zemalja širom svijeta pružajući pomoć za 34 miliona osoba.

Među njima, 24 bh. državljanina obavlja svoju misiju posvećenu humanosti, saopćeno je iz Ureda UNHCR-a u našoj zemlji.

Navodi da su 278 humanitaraca žrtve u 139 ozbiljnih incidenata tokom 2009. U toj godini je 102 humanitarna radnika ubijeno, a 92 njih kidnapovano.

U Uredu UNHCR-a u BiH podjećaju da je 1992. godine, po zahtjevu generalnog sekretara, UNHCR-u povjerena uloga vodeće agencije za humanitarne akcije tokom bh. konflikta.

Agencija je tada nadgledala najveću operaciju pružanja pomoći ikada organizovanu.

UNHCR je danas posvećen pronalaženju trajnih rješenja za raseljene osobe i izbjeglice radi okončanja poglavlja raseljeništva u zemlji, saopćeno je.