BiH
0

17 godina od zločina nad Bošnjacima zvorničke MZ Grbavci

FENA
Zvornik
Zvornik
Otkrivanjem spomen-obilježja žrtvama 23. maja u Grbavcima bit će obilježeno 17 godina od zločina koji su srpske paravojne snage počinile nad Bošnjacima zvorničke Mjesne zajednice Grbavci, saopćio je Organizacioni odbor za obilježavanje 17 godina genocida u Grbavcima.

Na spomen-ploči uklesana su imena 90 ubijenih osoba, što je oko petine prijeratnog stanovništva mjesta, po čemu su Grbavci jedno od naselja s najvećim stepenom stradanja u BiH.

Ceremonija otkrivanja spomen-obilježja započet će u 12 sati ispred džamije u Grbavcima. Planirano je obraćanje visokih zvaničnika, predstavnika porodica stradalih te prigodan program koji će izvesti hor Medžlisa Islamske zajednice Zvornik. Bit će otvorena i izložba fotografija pod nazivom "Grobnica Glumina - tragovi zla".

"Ovih dana se navršava punih 17 godina od velikog zločina počinjenog od srpskih paravojnih snaga nad Bošnjacima zvorničke mjesne zajednice Grbavci, 21. maja 1992 . godine. U samo jednom danu, ubijeno je i zarobljeno više od 70 mještana tog sela. Ukupan broj stradalih Grbavčana tokom agresije je 90 osoba, među kojima su i starci i maloljetnici", navodi se.

U saopćenju se ističe da je većina žrtava pronađena u masovnoj grobnici Glumina, kasnije identifikovana i pokopana u šehidskom mezarju u Memićima kod Kalesije.

"Kako saznajemo, vodi se istraga o zločinu u Grbavcima, ali još nije došlo do podizanja optužnica protiv počinilaca", navodi se u saopćenju što ga potpisuje predsjednik Organizacionog odbora Mehdin Berbić.