Banja Luka
0

17 godina od rušenja Ferhadije

FENA
Foto: Ferhadija.ba
Foto: Ferhadija.ba
Na 17. godišnjicu rušenja džamije Ferhadije u Banjoj Luci i devetu godišnjicu pogibije Murata Badića danas će biti klanjan džuma namaz i ujedno proučen tevhid u objektu te džamije, koje će predvoditi banjalučki muftija Edhem Čamdžić, potvrdio je Feni Kasim Mujičić, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Banjaluka.

Islamska zajednica u BiH obilježava danas, 7. maja, Dan džamija, datum kada je ratne 1993. godine srušena najveća i najpoznatija džamija Ferhadija u Banjoj Luci.

Također, istog datuma, ali 2001. godine, prilikom pokušaja polaganja temeljca za obnovu Ferhadije u protestima nekih grupa i nacionalističkim divljanjima, kojima je spriječen taj pokušaj vjernika i Islamske zajednice, teško je povrijeđen Murat Badić iz Cazina, koji je nedugo zatim podlegao od zadobijenih povreda.

Ono što se desilo 2001. godine, ističe, Mujičić ne može se ni danas zaboraviti.

"Ne može se izbrisati sve to što se desilo 2001. na 7. maj. Mi pokušavamo da što manje razmišljamo o tome šta se desilo u prošlosti, da mislimo na danas i sutra, međutim to je nešto što je ostalo u svakom stanovniku grada Banje Luke, svakom džematliji, jedna ružna uspomena... Ne može se to lako zaboraviti", priča Mujičić.

Kada je u pitanju obnova na današnji dan 1993. godine srušene džamije Ferhadije, Mujičić precizira da ona dobro teče i da je džamija već dostigla visinu od osam metara, napravljeni su lukovi, a prije dva dana počela je i ljetna sezona izvođenja radova.

U tom periodu očekuje se i da se ozidaju lukovi, a mogla bi se sazidati velika i tri male kupole.

"Ako to uspijemo u ovoj godini, bit ćemo presretni", naglašava predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka.

U nedovršenoj džamiji već se u određenim prilikama vrše i pojedini vjerski obredi.

"Mi smo napravili improvizovani prostor unutar džamije da se u određenim prilikama mogu klanjati namazi", potvrđuje Mujičić.

O rokovima završetka obnove Ferhadije, ističe, veoma je teško govoriti.

Pokušava se vratiti "identitet" Ferhadije u svakom njenom milimentru, što se, kaže Mujičić, odvija po planu i željama kako Komisije za nacionalne spomenike tako UNESCO-a, ali i džematlija te nekada čuvene džamije.

"To su poslovi koji iziskuju i strpljenje i vrijeme, tako da je veoma teško reći koji je rok njenog završetka. Bio bih presretan kada bi to bilo za otprilike dvije ili tri godine", zaključuje Mujičić.

U Medžlisu Islamske zajednice Banja Luka nisu nezadovoljni dosadašnjim datim finansijskim sredstvima za obnovu Ferhadije, ali bi dodatni novci sigurno ubrzali radove.

"Međutim, i da imamo već osigurana veća sredstva ne bi se mnogo brže moglo raditi. Određene faze bi mogle, ali druge idu ovim tempom. Zato smo zadovoljni, posebno što smo svjesni situacije i krize. Imajući sve to u vidu, u cjelini smo zadovoljni", zaključio je Mujičić u razgovoru za Fenu.