BiH
0

17 godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine

FENA
Građani Bosne i Hercegovine 1. marta 1992. godine su se na referendumu opredijelili za nezavisnost BiH. Tog dana 1992. godine 64 posto građana BiH potvrdno je odgovorilo na referendumsko pitanje da li ste zato da BiH bude nezavisna država svih njenih građana i ravnopravnih naroda.

Referendum za nezavisnost BiH održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ.

Skupština SRBiH usvojila je Deklaraciju o nezavisnosti.

Referendum za nezavisnost BiH nadgledali su posmatrači OSCE-a i tadašnje evropske zajednice.

Povodom Dana nezavisnosti naše zemlje danas će članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić položiti vijence kod Vječne vatre, mezarju Kovači te spomen-parku Vrace. I premijer FBiH Nedžad Branković i ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Zahid Cnkić položit će cvijeće isperd Vječne vatre i mezarje Kovači te delegacija Kantona Sarajeva, Grada Sarajeva, gradskih općina i Foruma parlamentaraca BiH ’90.-'96.’.

Bit će održana i svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva, povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH.

Članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić organizirali su u petak u zgradi Predsjedništva svečani prijem u povodu Dana nezavisnosti BiH.

Svečanosti su prisustvovali najviši državni zvaničnici, članovi diplomatskog kora i ličnosti iz javnog i kulturnog života, ali ne i politički i drugi predstavnici Republike Srpske, uključujući predsjedavajućeg Predsjedništva Nebojšu Radmanovića.

Međutim, iako nije bilo zvanica iz RS-a, prijemu je prisustvovao ambasador Srbije u BiH Grujica Spasović.

Član Predsjedništva Željko Komšić je u obraćanju podsjetio da je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH.

  • Tog dana je velika većina građana BiH krenula u realizaciju svoje demokratske odluke. Također, tog dana započeo je historijski hod po mukama BiH kao suverene i samostalne države, praćen najtežim ratnim okolnostima, kazao je Komšić.

On je iskoristio ovu priliku da poruči svima onima koji misle da su BiH, a i Bosanci i Hercegovci, umorni, zasićeni, posvađani, razjedinjeni, i da je pravi trenutak da se politički realizuju ratni ciljevi: Nemojte niti pomišljati na to!

  • I 1992. godine ste mislili raskomadati ovu zemlju za nekoliko dana. Nema te politike, nema tih okolnosti, niti sile kojom to možete uraditi. BiH može nestati, samo ako Bosanci i Hercegovci odustanu od nje. A to se neće desiti, naglasio je.

Upozorio je da je u BiH trenutno više od 700.000 nezaposlenih, da u BiH vlada "bijela kuga", da devet od 10 mladih želi da napusti našu zemlju, zatim da su invalidi prinuđeni provaljivati vrata parlamenata da bi urazumjeli vlast.

  • Samo naivac, lažov ili zlonamjernik može misliti i reći da je sve u redu u našoj zemlji. Naravno da nije, ali valja ozbiljno raditi da se to promijeni. Ali ozbiljno, teško, mukotrpno, predano, pošteno. Na to moramo biti spremni. I to nas očekuje, sada ili kasnije. A bolje sada nego kasnije, rekao je on.

Na kraju kazao je da se s malo više dobre volje, manje straha, manje sujete, više prilagođavanja jednih drugima, a što nam je sudbina, pred nama nezamislivi horizonti boljitka, prosperiteta naše države.

  • Poštovani Bosanci i Hercegovci, ova naša domovina, ova naša Bosna i Hercegovina, takva kakva jeste, samo je naša, mi je poštujemo i odani smo joj, kazao je član Predsjedništva Željko Komšić.

Član Predsjedništva Haris Silajdžić podsjetio je da su stanovnici BiH morali braniti njenu nezavisnost kroz prošlost, kao i naša generacija.

Odajući vječnu zahvalnost svim braniocima BiH, Silajdžić je pozvao i međunarodne prijatelje BiH da pomognu u izgradnji BiH kao demokratske, a ne etnokratske države, države ravnopravnih građana i naroda na cijelom njenom teritoriju.

Da bi se odgovorilo svim političkim i ekonomskim problemima, država mora biti funkcionalna, a ona to sada nije, kazao je Silajdžić.

  • Oni koji su nas poslali ovdje, to od nas očekuju, kazao je Silajdžić, misleći na građane koji su svojim glasovima izabrali članove Predsjedništva BiH.