BiH
0

16 dana aktivizma protiv nasilja na osnovu roda/spola

FENA
Fondacija Cure od 25.novembra do 10.decembra organizuje kampanju "16 dana aktivizma protiv nasilja na osnovu roda/spola". Moto kampanje je Unaprijedimo ljudska prava – zaustavimo nasilje nad ženama.

Riječ je o kampanji, koju od 1991. godine kreiraju grupe iz cijelog svijeta kako bi usmjerile pažnju ka povećanju vidljivosti nasilja nad ženama kao povredi ljudskih prava,a koja je u Bosni i Hercegovini pokrenuta od Fondacije CURE.

U okviru kampanje bit će upriličene zanimnjive ulične akcije, kojima će biti obilježeni: Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama (25. novembar) , Međunarodni dan branitelja/ica ženskih ljudskih prava (29. novembar) i Međunarodni dan ljudskih prava (10. decembar).

Svi koji žele moći će učestvovati u brojnim poučnim radionicama o raku dojke, seksualnom i reproduktivnom zdravlju, rodnim identitetima, o tome kako prepoznati nasilje nad ženama, o feminizmu, samoodbrani, mobingu, ...

Godine 2006. obilježava se šesnaesta godišnjica kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja na osnovu roda/spola. Tako ove godine kampanja “16 dana” slavi one aktiviste/kinje koji/e su je učinili/e uspješnom, te branitelje/ice ženskih ljudskih prava koji/e su pretrpjeli/e prijetnje i nasilje zbog vlastitog aktivizma i/ili su dali/e svoje živote za rodnu jednakost.

«16 dana aktivizma protiv nasilja na osnovu roda/spola” je međunarodna kampanja koja se svake godine odvija u periodu između 25. novembra - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja po osnovi roda/spola i 10. decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava, kako bi se simbolično povezalo nasilje nad ženama i ljudska prava.

Fondacija CURE će tokom «16 dana aktivizma» podržati i aktivnosti drugih organizacija kao što je obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a 1. decembar) i svih ostalih ženskih grupa koje obilježavaju «16 dana aktivizma».