Broj oboljelih u blagom porastu
0

156 osoba u BiH zaraženo virusom HIV-a

Sarajevo-x.com
U Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo, godišnje se u prosjeku registrira 8 do 9 novih HIV-inficiranih osoba, a broj oboljelih raste, ne rapidno, ali porast je vidljiv, potvrdila je za naš portal Vesna Hadžiosmanović, šefica Odjela za HIV/AIDS Klinike za infektivne bolesti KCUS.

Prema njenim riječima, kumulativni broj registriranih HIV infekcija u BiH, u razdoblju od 1989. do kraja 2008. godine je 156 osoba. Od 1997. godine do februara 2009. godine, u Klinici za infektivne bolesti KCUS registrirano je 26 oboljelih od HIV/AIDS-a s područja Kantona Sarajevo.

Od 1997. godine, u Klinici za infektivne bolesti KCUS radi savjetovalište za HIV/AIDS, a od 2003. godine u savjetovalištu se primjenjuju postulati Svjetske zdravstvene organizacije, odnosno savjetovanje i testiranje je dobrovoljno, besplatno, anonimno i povjerljivo.

"Cilj savjetovališta je da poboljša dostupnost HIV testiranju, educira korisnike savjetovališta o HIV infekciji, smanji rizike širenja bolesti, smanji stigmatizaciju i diskriminaciju inficiranih. Savjetovalište je namijenjeno osobama koje su izložene povećanom riziku od HIV infekcije, oboljelim od HIV/AIDS-a, njihovim partnerima i članovima njihovih obitelji, kao i svim osobama koje trebaju savjet u području HIV/AIDS problematike“, ističe doktorica Hadžiosmanović.

Bez obzira na ishod, nalazi, odnosno rezultati testiranja se saopćavaju lično pacijentu, u povjerljivom razgovoru liječnika i klijenta. Rezultati se nikada ne saopćavaju telefonski niti pismom ili elektronskom poštom. Rezultati testiranja se čekaju jedan do dva dana.

U Centru za dobrovoljno, povjerljivo, savjetovanje i testiranje (VCCT – Voluntary Confidential Counselling and Testing) Klinike za infektivne bolesti KCU Sarajevo, mjesečno se testira 70 do 80 klijenata.

"U 2007. godini, u Centru je obavljeno savjetovanje i testiranje 790 osoba, među kojima su oboljele osobe, njihovi partneri, članovi njihovih obitelji, kao i osobe koje su željele testiranje radi provjere svog HIV statusa. U 2008. godini, broj testiranih u našem Centru je porastao na 1.340 osoba“, kazala je ona.