FUP zadovoljan
0

15 slučajeva narušavanja javnog reda i mira

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Sukladno izvještajima Operativnog štaba akcije "Izbori 2010", koji je do zatvaranja birališta u Federaciji BiH koordinirao policijskim aktivnostima, stanje sigurnosti za vrijeme glasačkog procesa bilo je na zavidnom niovu, sapšteno je iz Federalne uprave policije.

Naime, na području cijele Federacije zabilježeno je 15 incidentnih situacija, uglavnom verbalnih sukoba. Samo je jedan incident imao karakter fizičkog obračuna.

Federalna uprava policije proslijedila je Centralnoj izbornoj komisiji BiH 6 (šest) prijava o eventualnim povredama izbornog procesa. Prijavljeni su slučajevi u Mostaru, Tuzli, 2 (dva ) u Livnu i 2 (dva) u Sarajevu. Detaljnijom policijskom provjerom utvrđeno je da prijave iz Tuzle i jedna iz Sarajeva nisu osnovane.

Više od 3.000 policijskih službenika osiguravalo je sve lokacije na kojima se odvijalo glasanje, te su policijski pripadnici pravovremeno reagirali na sve prijave, poduzimajući zakonom predviđene mjere. Svi izgrednici su identificirani, pronađeni i protiv njih će biti podnesene prijave, kako zakon nalaže.

Operativni štab akcije "Izbori 2010", sačinjen od predstavnika Federalne uprave policije i svih kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova, redovno je tokom cijeloga dana informirao javnost o stanju sigurnosti na području Federacije BiH u pogledu izbornih aktivnosti.