BiH
3

15 miliona eura iz IPA 2014. alocira se za otklanjanje posljedica poplava

FENA
Zadužena je Direkcija za europske integracije da obavijesti Europsku komisiju da je BiH saglasna da se 15 miliona eura iz paketa IPA 2014 alocira za potrebe otklanjanja posljedica uzrokovanih poplavama putem „posebnih mjera“.

Ovu Informaciju Direkcije za europske integracije o dopisu Europske komisije (EK) s prijedlogom novog paketa IPA-e 2014. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine primilo je k znanju na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu.

Zadužena je Direkcija za europske integracije da obavijesti EK da je iznos od 0,65 miliona eura nedovoljan za potporu učestovanju BiH u programima EU-a, te da zamoli za otpis ulaznih karata s obzirom na ogromne posljedice i materijalne štete uzrokovane poplavama koje je pretrpjela BiH.

Vijeće ministara BiH je danas razmotrilo i usvojilo Informaciju o pripremi za korištenje IPA-e II, Nacrtu strateškog dokumenta za IPA-u II za BiH i pokretanju pripreme državnog programa IPA 2014 za BiH.

Zadužene su relevantne institucije u BiH da osiguraju učestvovanje u programiranju IPA-e 2014, uz osiguranje potrebne koordinacije s relevantnim institucijama s različitih razina vlasti, a u skladu s dogovorenim prioritetima, procesom i rokovima.

Direkcija za europske integracije zadužena je da dostavi državni IPA 2014 paket za BiH Vijeću ministara na usvajanje, kako bi isti mogla službeno uputiti EK najkasnije do 4. 7. 2014. godine.

Vijeće ministara BiH usvojilo je i Informaciju Direkcije za europske integracije o šestom sastanku Pododbora za ekonomska i financijska pitanja i statistiku, održanom 13. i 14. maja 2014. godine u Banjoj Luci.

Centralna banka BiH zadužena je da Direkciji za europske integracije dostavi najnovije rezultate stres testova provedenih u bankama, a Centralna banka i entitetske agencije za bankarstvo zadužene su da sačine jedinstvenu analizu efekata provedenih regulatornih mjera na bankarskom tržištu u BiH.

Radnagrupa za ekonomska i financijska pitanja i statistiku zadužena je da Direkciji za europske integracije dostavi informaciju o poduzetim mjerama za unapređenje postupka registracije poduzeća u Federaciji BiH, kao i informaciju o poduzetim mjerama u oblasti izdavanja građevinskih dozvola te o procjeni smanjenja nameta u svrhu privlačenja stranih investicija u Republici Srpskoj.

Direkcija za europske integracije će posredstvom tajnika Privremenog odbora Europskoj komisiji u Bruxellesu dostaviti ove informacije na engleskom jeziku.

Vijeće ministara BiH donijelo je Uputstvo o postupanju u procedurama za uvoz lijekova i medicinskih sredstava humanitarnog karaktera za područja Bosne i Hercegovine ugrožena prirodnom ili drugom nesrećom.

Uputstvom se uređuje postupanje nadležnih institucija u procedurama za uvoz humanitarne pomoći u kojoj su sadržani lijekovi i medicinska sredstva, a koja se donira Bosni i Hercegovini.