BiH
0

15 ilegalnih migranata bit će smješteni u Imigracioni centar

FENA
Terenskom centru Bijeljina Službe za poslove sa strancima pri Ministarstvu sigurnosti BiH u ponedjeljak ujutro predato je 15 stranih državljana bez dokumenata.

Ovu grupu ilegalnih migranata, koju većinom čine maloljetne osobe, u nedjelju uvečer privela je bijeljinska policija u kombiju crnogorskih registarskih oznaka koji se kretao iz pravca Srbije ka Brčkom.

Vozač kombija, koji se prvobitno nije želio zaustaviti na znak policije, nedugo zatim je stao i napustio vozilo, ostavivši kombi sa stranim državljanima na cesti, a policija traga za njim.

Prema izjavama ilegalnih migranata i za sada raspoloživim podacima Službe, riječ je o državljanima Afganistana koji su do ulaska u BiH boravili na području Banje Koviljače, gdje je smješten srbijanski azilantski centar, a prethodno i na teritoriji Grčke.

Ciljna destinacija ove grupe bila je Njemačka, a na put su krenuli uvjereni da iz Srbije idu ka Hrvatskoj i dalje ka zemljama EU, saopćila je danas Služba za odnose sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH.

U toku dana ovih 15 stranih državljana bit će smješteni u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu, a Služba će potom pokrenuti postupak njihovog povrata u Srbiju, koja ih je obavezna prihvatiti natrag po osnovu readmisije.

Služba u saradnji s Graničnom policijom BiH i sigurnosnim strukturama Srbije nastavlja pojačane kontrole da bi se spriječio eventualni veći priliv stranih državljana iz Azije i Afrike, a koji su već u postupku azila u Srbiji, odnosno onemogućio njihov masovniji ilegalni ulazak u BiH.