Transparency International
0

15 dana za odluku CIK-a o sukobu interesa premijera Brankovića

FENA
Nevladina organizacija Transparenty International (TI) u Bosni i Hercegovini saopćila je danas da je dobila tužbu pokrenutu u Sudu BiH protiv Centralne izborne komisije (CIK) BiH te da je CIK dužan u roku od 15 dana od donošenja presude odlučiti da li je Nedžad Branković, predsjednik Vlade Federacije BiH, u sukobu interesa.

Transparency International je 21. decembra prošle godine podnio CIK-u zahtjev za utvrđivanje postojanje sukoba interesa u slučaju Nedžada Brankovića koji je u medijskim istupima potvrdio da je kao premijer istovremeno dioničar u Društvu za upravljanje fondom ABDS koji raspolaže imovinom fonda BIG, saopćeno je iz sjedišta ove organizacije u Banjoj Luci.

"Na osnovu ovoga TIBiH je došao do zaključka da u ovom slučaju postoji sukob interesa jer Brankovićev privatni interes u fondu može da utiče na zakonitost, otvorenost, objektivnost i nepristrasnost u obavljanju javnih funkcija.

Centralna izborna komisija nije odgovorila na zahtjev u propisanom roku, nakon čega je TIBiH pokrenuo tužbu da bi naveo CIK da postupi po zakonu i donese odluku", stoji u saopćenju.