Stanje je pod kontrolom
0

137 ljudi u BiH zaraženo virusom H1N1

Piše: A. Kovač
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Broj oboljelih od nove gripe povećava se iz sata u sat, mada nadležne institucije i službe uvjeravaju da stanje nije alarmantno i da za sada nije bilo težih slučajeva koji su zahtijevali hospitalizaciju. Uslova za proglašenje epidemije još nema.

"Do sada su u pitanju slučajevi sa blažim simptomima gripe i do sada nije bilo potrebe za hospitalizacijom pacijenata. U FBiH, također nije bilo smrtnih slučajeva, a stanje, prema procjenama epidemiologa još uvijek nije alarmatno da bi se proglasila epidemija", kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Zlatan Peršić, portparol Federalnog ministarstva zdravstva.

Naime, samo u protekla 24 sata od 27 uzoraka za testiranje na novi grip (H1N1) na području FBiH utvrđeno je da je 12 pozitivno, saopćeno je iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Od preostalih 15 negativnih uzoraka 11 je iz Sarajeva, tri iz Tuzle i jedan državljanin Srbije, navodi se u saopćenju

Na području Republike Srpske do sada su registrovana 53 slučaja gripe (H1N1), a prema riječima Milke Mrđe, portparola Instituta za zaštitu zdravlja RS-a, niko od oboljelih nije životno ugrožen, te ni na području RS-a nije još uvijek alarmantno stanje.

U Brčko distriktu od jučer nije zabilježen nijedan novi slučaj oboljenja od pandemijskog gripa, a vidno je poboljšano zdravstveno stanje svih 19 oboljelih, izjavila je šef brčanske epidemiološke službe Jasna Šadić.

Međutim, u broj oboljelih od nove gripe iz sata u sat se mijenja.

Zavod za javno zdravstvo FBiH, pak, saopćio je danas da je širenje gripe u školama značajan faktor širenja epidemije/pandemije u zajednici, ali da se ipak masovno zatvaranje škola ne smatra proporcionalno odgovarajućom mjerom u prevenciji širenja pandemije gripe, prenosi Fena.

"Pojedinačni slučajevi zatvaranja mogući su uz adekvatna obrazloženja. Menadžment škole u konzultaciji s resornim ministarstvima može, na razdoblje od sedam do 14 dana, osloboditi od nastave učenike iz razreda u kojima je registrirana laboratorijski potvrđena pandemijska gripa ili može zatvoriti školu ukoliko se procijeni da će to biti korisno za sprječavanje pojave epidemije u školi", navodi se u saopćenju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Preporuke su privremenog karaktera i podložne izmjenama i dopunama u skladu s epidemiološkom situacijom.

Radi prevencije i ograničavanja širenja gripe u školama preporučuje se tekuća voda, sapun i jednokratni ručnici za učenike, nastavnike i drugo osoblje.

Među preporukama pominju se i kante za smeće za papirnate ubruse, redovito čišćenje (deterdžentima i sredstvima koja se inače koriste za čišćenje) površina i predmeta koji se najčešće dodiruju rukama (stolove, kvake na vratima, tipkovnice zajedničkih računala, slavine).

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH podsjećaju na pravilno postupanje kod kihanja i kašljanja - pokriti usta i nos maramicom (papirnatom) koju nakon upotrebe treba baciti u kantu za smeće. U nedostatku maramice, radije kihati i kašljati u rukav (unutrašnjost lakta) nego u ruke. Važno je podsticati na pranje ruku sapunom i vodom što češće posebno nakon kihanja i kašljanja.

"Učenici i osoblje koji imaju simptome bolesti slične gripi ne bi trebalo da dolaze u školu, te da ostanu kod kuće 24 sata nakon što je tjelesna temperatura pala na normalne vrijednosti bez upotrebe lijekova za snižavanje temperature", navodi se u saopćenju.

Među preporukama za prevenciju i ograničavanje širenja gripe u školama je i redovito provjetravanje prostorije u kojoj se provodi nastava. Potrebno je i odrediti osobu u školi koja će svakodnevno pratiti odsutnost učenika/osoblja i o tome izvještavati nadležnu higijensko-epidemiološku službu.

Simptomi gripe su temperatura 38 C - osjećaj vrućine, crvenilo lica, drhtavica, bolovi u mišićima, glavobolja, kašalj. Tešku kliničku sliku karakteriše otežano disanje i kratkoća daha, bol ili pritisak u prsima ili trbuhu, iznenadna dezorijentacija u prostoru, konfuzija, teško ili perzistentno povraćanje, a preporučuje se da osobe s tim simptomima treba smjestiti u bolnicu.